In november opnieuw verkiezingen in Spanje

In Spanje is het niet gelukt om een regering te vormen na de verkiezingen eind april. Het wordt de vierde stembusgang in vier jaar.

Premier Pedro Sánchez brengt een bezoek aan de koning. Dinsdag werd bekend dat in november weer verkiezingen worden gehouden in Spanje.
Premier Pedro Sánchez brengt een bezoek aan de koning. Dinsdag werd bekend dat in november weer verkiezingen worden gehouden in Spanje. Foto Ballesteros/EPA

In Spanje worden op 10 november opnieuw landelijke verkiezingen gehouden. Het is niet gelukt om een regering te vormen na de verkiezingen eind april. Dat heeft premier Pedro Sánchez dinsdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. Eerder op de avond liet de koning al weten dat geen van de kandidaten genoeg steun heeft om premier te worden. Het wordt de vierde stembusgang in vier jaar.

Lees ook: Linkse regering in Spanje raakt steeds verder uit beeld

Premier Sánchez zei dinsdagavond: „Ze hebben het ons onmogelijk gemaakt.” Hij verwees naar de anti-establishmentpartij Podemos met wie hij tot vorige week onderhandelingen voerde over het vormen van een regering.

Moeizame onderhandelingen

Sánchez kwam tijdens de vorige parlementsverkiezingen als grote winnaar uit de bus maar wist met zijn partij geen meerderheid te behalen. Hij onderhandelde met Podemos om een regering te vormen maar ze konden het niet eens worden over de verdeling van de kabinetsposten.

De gesprekken werden begin deze maand toch weer hervat. Vorige week bleek dat ze er toch niet uitkwamen. De twee partijen beschuldigden elkaar ervan de macht niet te willen delen.

Als de twee partijen wel tot een overeenkomst waren gekomen, zou het de eerste keer zijn in de recente parlementaire geschiedenis van Spanje dat het land zou worden geregeerd door een coalitiekabinet. Politieke samenwerkingen waren tot nu toe gebaseerd op gedoogconstructies, waarbij kleine partijen geen deel uitmaakten van het kabinet.