Partner Halsemagehoord als verdachte

Wapenbezit

Filmproducent Robert Oey, de partner van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, is afgelopen vrijdag gehoord als verdachte in een onderzoek naar verboden wapenbezit. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Haarlem. Het verhoor, dat deze week zou plaatsvinden, werd vervroegd vanwege een interview dat Oey gaf aan NRC.

In dit interview vertelde Oey dat het wapen waarmee zijn zoon afgelopen zomer werd opgepakt, afkomstig was van hem. De 15-jarige jongen had het bij zich toen hij met vrienden overlast veroorzaakte op een leegstaande woonboot in Amsterdam. Oey vertelde dat het om een onklaar gemaakte revolver ging, die was gebruikt als rekwisiet op een filmset. Zijn partner, de Amsterdamse burgemeester, meldde eerder dat het om een „(verboden) nepwapen” zou gaan. De revolver lag tien dagen in een lade in de woonkamer van de ambtswoning.

In het gesprek met NRC zei Oey dat hij zou worden gehoord vanwege verboden wapenbezit. Toen het OM lucht kreeg van het interview, is het verhoor verplaatst naar afgelopen vrijdag, voor de publicatie. Het onderzoek is nog gaande, meldt het OM. Het is nog niet duidelijk wanneer er meer bekend wordt. Of er een strafeis gaat volgen kan het OM ook nog niet zeggen, maar „gevangenisstraffen zijn mogelijk in zulke gevallen”. Bezit van een onklaar gemaakt wapen kan celstraf opleveren als iemand hiervoor niet de juiste papieren heeft. (NRC)