In beeld

Mode op Prinsjesdag: zeewier en insecten

Ministers en Kamerleden grepen tijdens Prinsjesdag de gelegenheid aan om via hun kleding een signaal af te geven. De minister van Defensie droeg een jurk gemaakt uit oude legeruniformen en Hugo de Jonge had schoenen laten maken naar een schilderij van een kunstenares met een beperking.
Ank Bijleveld (minister van Defensie, CDA). Toepasselijker kan bijna niet: de outfit van de minister van Defensie draagt een jurk, tas en hoedje gemaakt uit oude legeruniformen, afgeschreven uniformstoffen en knipresten. Alle vier de onderdelen van de krijgsmacht zijn vertegenwoordigd in het ontwerp van Daisy van Groningen,. Het hoedje, een ode aan 75 jaar vrouwen bij de Nederlandse krijgsmacht, is gemaakt door Hassing, dat alle hoofddeksels voor het leger maakt.
Foto: David van Dam
Marianne Thieme (Tweede Kamer, Partij voor de Dieren). Voor wie niet meteen duidelijk is dat Thieme met haar outfit aandacht wil vragen voor de insecten, die het tegenwoordig moeilijk hebben in Nederland, staat op de ceintuur nog eens ‘Alle kleine beestjes helpen’. De opvallend elegante, met insecten geborduurde jurk is een ontwerp van de Syrische ontwerper Achmed Oso, die sinds 2000 in Nederland woont.
Foto: David van Dam
Christine Teunissen (Eerste Kamerlid, Partij voor de Dieren). De lange jurk van Teunissen is een ontwerp van haar achternicht Martine Teunissen, gemaakt van tweedehands stof en in Nederland gemaakt, dus helemaal duurzaam. Eigenlijk nog veel duurzamer dan het bijvoorbeeld de zeewier-creatie van Carla Dik-Faber, want anoniemer; ze kan er de rest van haar leven mee naar feesten.
Foto: David van Dam
Hugo de Jonge (CDA, vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) De Jonge is een man met een handelsmerk: zeer opvallende schoenen, doorgaans van het Rotterdamse Mascolori. Dit jaar voegde hij zich ook bij de langzaam maar gestaag groeiende groep Nederlandse politici die met hun kleding willen laten zien dat ze hun hart op de goede plek hebben. Hij liet Mascolori schoenen te laten maken naar een schilderij van Livia Dencher, een kunstenares met een beperking. „Iedereen moet onbeperkt mee kunnen doen”, twitterde hij. „Daarom moeten we drempels weghalen, letterlijk en figuurlijk.”
Foto: David van Dam
Kajsa Ollongren (D66, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Tussen alle hoeden op Prinsjesdag zijn er maar weinig die er niet minstens een tikje geforceerd uitzien of wat mal uitzien. Ollongren, sowieso al een van de stijlvollere Nederlandse politici, weet wel een hoofddeksel te dragen. Prima jurk ook, die mooi kleurde bij het felroze pak van haar partner.
Foto: David van Dam
Carla Dik-Faber (Tweede Kamer, ChristenUnie). Een Prinsjesdag-modeverzicht is niet compleet zonder de jaarlijkse goededoelencreatie van Dik-Faber. Dit jaar: een kimono met bijpassende culotte van zeewier. Ontwerper Nienke Hoogvliet werd begin juli benaderd door het Kamerlid, dat dit jaar een statement tegen fast fashion wil maken. Een kimono is een tijdloos kledingstuk, zeewier wordt gezien als duurzaam voedsel voor de toekomst (het is voor de stevigheid gemixt met recycled katoen), en de kledingstukken zijn met zeewier geverfd. En om het allemaal duurzaam af te maken, is het hoofddeksel (van Eric Klarenbeek) gemaakt van bioplastic uit algen en zeewier en zijn de sandalen tweedehands.
Foto: Novi Zijlstra
Willem-Alexander van Oranje-Nassau (koning). Het feit dat hij er de troonmede mee voorlas, bewijst dat de baard van Willem-Alexander de zomerbevlieging voorbij is. De koning is een wat je noemt late adapter van de trend, die eigenlijk alweer op zijn retour is. Maar zelden knapte een man er zo van op: de – oranje! – baard maakt hem stoerder, moderner, aantrekkelijker en haalde zowaar de aandacht weg van het voor de gelegenheid best gewaagde decolleté van zijn vrouw.
Foto: Robin van Lonkhuysen/ANP