Luchtvervuiling

Bijna 200 arrestaties voor bosbranden in Indonesië

De Indonesische autoriteiten hebben 185 personen gearresteerd in verband met hevige bosbranden op Sumatra en Borneo. Jaarlijks ontstaat in Indonesië, Maleisië en Singapore zware smog door bosbranden die in de meeste gevallen zijn aangestoken om bos- en veengrond geschikt te maken voor landbouw.

Volgens de Indonesische rampenbestrijdingsdienst is sinds het begin van het jaar 328.000 hectare verbrand, voor „99 procent” door brandstichting. In zes provincies waar de noodtoestand geldt, zijn nu verdachten gearresteerd. Zij kunnen tien jaar celstraf krijgen.

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat tienduizenden Indonesiërs worden behandeld voor luchtweginfecties. Veel scholen in de betreffende gebieden in zowel Indonesië als Maleisië zijn gesloten. Vluchten zijn geschrapt wegens het slechte zicht.

Indonesië staat onder druk van Maleisië om de steeds terugkerende branden beter te bestrijden: de meeste van de enkele duizenden brandhaarden liggen op Sumatra en Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo.

In recordjaar 2015 ging naar schatting 2,6 miljoen hectare in vlammen op. Volgens onderzoek van de universiteiten Harvard en Columbia heeft dat tot de voortijdige dood van 100.000 mensen geleid. (AP)