Literatuur

Oostenrijker Arno Geiger wint Europese Literatuurprijs

De Oostenrijkse auteur Arno Geiger en vertaler Wil Hansen hebben zondagmiddag de Europese Literatuurprijs gewonnen voor de roman Onder de Drachenwand. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een Europese roman die in Nederlandse vertaling is verschenen en is een initiatief van academisch-cultureel centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel. Auteur Geiger ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro en vertaler Hansen ontvangt 5.000 euro. Onder de Drachenwand gaat over de laatste jaren van de Tweede Wereldoorloog. De Oostenrijkse jonge soldaat Veit Kolbe is aan het front in Rusland gewond geraakt en lijdt sindsdien aan zenuwaanvallen. De Europese Literatuurprijs werd voor de negende keer uitgereikt. (NRC)