In beeld

Koffertje, hoedjes en koning met baard op Prinsjesdag 2019

Veel tradities op Prinsjesdag zijn elk jaar hetzelfde: vrouwen met hoedjes, het koffertje met een al uitgelekte Miljoenennota en de vraag welke jurk koningin Máxima zal dragen. Dit jaar was daar ook ineens de kwestie: heeft de koning nog een baard? En zou dit voorlopig een van de laatste Troonredes zijn die is voorgelezen in de Ridderzaal?
Prinsjesdag begint voor sommige mensen erg vroeg. Rond half zeven staan de eerste toeschouwers te wachten bij Paleis Noordeinde in Den Haag.
Foto Lex van Lieshout/ANP
Bij het Paleis hopen toeschouwers een glimp op te vangen van de koninklijke familie, die vanaf daar vertrekt naar het Binnenhof en uiteindelijk eindigt met de balkonscène.
Foto Koen van Weel/ANP
Mogelijk wordt de Troonrede volgend jaar voorlopig voor het laatst uitgesproken in de Ridderzaal. Tijdens de verbouwing van het Binnenhof, die volgend jaar zou moeten beginnen, vindt de speciale vergadering van de Staten-Generaal tijdelijk ergens anders plaats.
Foto Novi Zijlstra
De 9-jarige vlogster Sterre loopt vandaag mee met minister Carola Schouten van Landbouw (ChristenUnie). Zij bezocht afgelopen zomer het boerenbedrijf van Sterres vader wegens de droogte.
Foto David van Dam
Zoals op elke Prinsjesdag is er veel belangstelling voor de hoedjes die de vrouwen dragen.
Foto Jerry Lampen/ANP
Nog een traditie: wanneer minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) dinsdagochtend de Miljoenennota ondertekent, is de inhoud daarvan al een paar dagen bekend bij de parlementaire pers.
Foto Bart Maat/ANP
Premier Mark Rutte (VVD) heeft dit jaar zijn kabinet niet compleet tijdens Prinsjesdag. Voor het eerst blijft er bewust een bewindspersoon weg uit de Ridderzaal - minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) is de zogeheten 'designated survivor'.
Foto Phil Nijhuis/ANP
Als ware filmsterren lopen minister Hoekstra en zijn vrouw naar het Binnenhof. Zijn ministerie heeft maanden aan de begroting gesleuteld, vandaag mag hij die dan eindelijk presenteren.
Foto Bart Maat/ANP
Wat heeft koningin Máxima dit jaar aan? Sommige mensen kijken er reikhalzend naar uit. Het blijkt een robijnrode japon van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Voor de vierde keer zitten de koning en de koningin op Prinsjesdag in de Glazen Koets in plaats van de Gouden Koets, die wordt gerestaureerd.
Foto Lex van Lieshout/ANP
Ook prinses Beatrix zit weer langs de route van de rijtour om haar zoons en schoondochters toe te zwaaien. Bij haar zit ook 96-jarige verzetsstrijder Rudi Hemmes (rechts), die door Willem-Alexander geciteerd werd in de Troonrede.
Foto Bart Maat/ANP
Ook het uiterlijk van de koning is dit jaar 'nieuws'. "Hij heeft een baard!" "Ik zie een baard!", hoort een verslaggever van NRC tussen het publiek langs de route.
Foto Phil Nijhuis/ANP
Het koningspaar woont in de Ridderzaal de Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer bij. Die wordt officieel geopend door de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn.
Foto Remko de Waal/ANP
Koning Willem-Alexander begint en eindigt dit jaar de Troonrede met een verwijzing naar de 75ste verjaardag van de bevrijding van Nederland.
Foto Remko de Waal/ANP
Ook op de terugweg van de Ridderzaal naar Noordeinde zwaait koningin Máxima naar het publiek, dat daar vaak al uren stond te wachten.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Je moet er zeer op tijd bij zijn, maar dan kun je ook het terrein van Paleis Noordeinde oprennen zodra de hekken opengaan, om een goede plek te veroveren voor de balkonscène.
Foto Koen van Weel/ANP
Na het voorlezen van de Troonrede heeft Willem-Alexander op Prinsjesdag nog één publieke taak: zijn onderdanen toezwaaien vanaf het balkon van zijn werkpaleis.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Op Noordeinde wordt hij daarbij traditioneel vergezeld door zijn vrouw, en door zijn broer Constantijn (overigens ook met baard) en diens vrouw Laurentien.
Foto Koen van Weel/ANP
Als de traditionele taken van de koning gedaan zijn, is het de tijd voor de minister van Financiën. Voor de tweede keer mag Wopke Hoekstra het koffertje naar de Kamer brengen.
Foto Phil Nijhuis/ANP
In de Tweede Kamer presenteert Hoekstra vervolgens de Miljoenennota en de Rijksbegroting. „Met deze Miljoenennota werken we niet alleen aan de welvaart hier en vandaag, maar ook aan die van toekomstige generaties."
Foto David van Dam