Intocht Sinterklaas

Voor ’t eerst alleen roetveegpieten bij landelijke intocht in Apeldoorn

Tijdens de intocht van Sinterklaas in de gemeente Apeldoorn zijn later dit najaar alleen roetveegpieten te zien. Omroep NTR, die de intocht elk jaar rechtstreeks op televisie uitzendt, meldde dinsdag dat er geen Pieten worden ingezet die helemaal zwart geschminkt zijn. Ook in het dagelijkse Sinterklaasjournaal, uitgezonden door de publieke omroep, zullen alleen roetveegpieten te zien zijn. Het is de eerste keer dat de NTR uitsluitend roetveegpieten inzet. De roetveegpiet was voor het eerst te zien in 2014, toen de NTR begon met het geleidelijk afbouwen van de inzet van helemaal zwart geschminkte Pieten. Dit nadat steeds meer Nederlanders in opstand kwamen tegen de volgens hen racistische uitbeelding van Piet. De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 16 november. (NRC)