Chinese diplomatie

Salomonseilanden geven banden met Taiwan op

De Salomonseilanden hebben maandag de diplomatieke banden met Taiwan verbroken. Dit betekent dat Taiwan in de ogen van de eilandenstaat voortaan onderdeel is van China. Taiwan heeft na dit besluit nog formele banden met zestien landen.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen heeft woedend gereageerd. Volgens Tsai heeft Beijing de eilandengroep beïnvloed met ‘dollardiplomatie’: China zou de Salomonseilanden in ruil financiële voorspoed hebben beloofd. In de afgelopen jaren maakten Panama en El Salvador om eenzelfde reden de keuze de diplomatieke banden met Taiwan te verbreken.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu heeft maandag bekendgemaakt dat Taiwan onmiddellijk de ambassade op de Salomonseilanden sluit. Het ambassadepersoneel komt weer naar huis en ook de hulpprogramma’s in de staat worden stopgezet.

Taiwan noemt zichzelf sinds het einde van de burgeroorlog in 1949 een autonoom land, maar China ziet het gebied als een afvallige provincie die onder het Chinese gezag valt. China probeert al jaren om de landen die Taiwan erkennen over te halen hun steun op te geven. De landen die Taiwan nog erkennen als autonoom land zijn onder andere Nicaragua, Guatemala, Honduras en Haïti. Verder gaat het om kleinere staten. (AP, Reuters)