‘YouTubers krijgen boete van 4.500 dollar voor betreden terrein nabij Area 51’

Vorige week wilden Granzier en Sweep het zwaar beveiligde militaire terrein Area 51 binnendringen, naar eigen zeggen om een „mooie journalistieke video” te maken.

Area 51 is afgeschermd met prikkeldraad. Ook hangen er overal borden dat betreden van het gebied niet toegestaan is.
Area 51 is afgeschermd met prikkeldraad. Ook hangen er overal borden dat betreden van het gebied niet toegestaan is. Foto Bridget Bennett / AFP

De Nederlandse YouTubers Ties Granzier en Govert Sweep hebben maandag ieder 2.280 dollar (2.071 euro) boete opgelegd gekregen en één jaar cel, waarvan 355 dagen voorwaardelijk, voor het betreden van de Nevada National Security Site nabij Area 51. Vorige week wilden zij het zwaar beveiligde militaire terrein Area 51 in Nevada binnendringen, naar eigen zeggen om een „mooie journalistieke video” te maken. Als het boetebedrag is betaald vliegen de YouTubers donderdag terug naar Nederland.

De mannen zijn veroordeeld voor het betreden van verboden terrein en illegaal parkeren. Ook moeten ze een jaar lang uit de buurt van de Nevada Security Site blijven, anders moeten ze terug de cel in. Tot slot zijn de YouTubers alle apparatuur die ze bij zich hadden kwijt.

Granzier en Sweep kwamen afgelopen donderdag na twee dagen cel op borgtocht vrij. Nu zijn opnieuw ingerekend. Als ze over drie dagen hun boetes hebben betaald, worden ook de overige zeven dagen gevangenisstraf kwijtgescholden en kunnen ze terug naar huis.

„We vonden het belangrijk dat deze mannen gevangenisstraf kregen en een substantiële boete moesten betalen. We nemen dit misdrijf serieus en mensen moeten begrijpen dat we dit soort onzin niet zullen accepteren”, zegt officier van justitie van Nye County, Chris Arabia.

Bekijk hier de video van het Nye County Sheriff-departement over de straf:

Granzier (20) en Sweep (21) werden vorige week dinsdag aangehouden toen ze zo’n vijf kilometer voorbij de grens van de Nevada National Security Site waren gereden. De politie vond meerdere camera’s, een telefoon, een drone en opnames van het terrein.

Area 51 is een testlocatie van de Amerikaanse luchtmacht. Online gaan allerlei verhalen rond over dat het Amerikaanse leger er buitenaardse wezens zou vasthouden en onderzoeken.

Correctie en aanvulling (17 september 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de mannen veroordeeld waren voor het betreden van Area 51. Dat klopt niet. De mannen zijn veroordeeld voor het betreden van het aangrenzende gebied, de Nevada National Security Site. Hierboven is dat aangepast en het bericht is aangevuld met informatie over het volledige vonnis.