Twee buitenstaanders door naar tweede ronde verkiezingen Tunesië

Nabil Karoui en Kais Saied profileren zich als anti-establishmentkandidaten die een einde willen maken aan werkloosheid in het land.

Mediamagnaat Karoui (l) en professor Saied.
Mediamagnaat Karoui (l) en professor Saied. Foto's Hasna en Fethi Belaid/AFP

Mediamagnaat Nabil Karoui en de partijloze hoogleraar Kais Saied zijn hoogstwaarschijnlijk door naar de tweede ronde van de presidentiële verkiezingen in Tunesië. Dat bleek zondagavond uit een exit-poll van opiniepeiler Sigma Conseil. 19,5 procent van de stemmen zou zijn gegaan naar de conservatieve Saied, een voorheen onbekende Tunesiër. Volgens de poll koos 15,5 procent van de stemmers voor Karoui, die sinds vorige maand vastzit op verdenking van witwassen en fraude.

Kort na de bekendmaking van de uitslag van de poll, claimde het team van Karoui zijn overwinning. Per brief vanuit de gevangenis, voorgelezen door zijn vrouw, stelde Karoui dat de resultaten laten zien dat „het Tunesische volk kiest voor verandering”. Volgens de omstreden tycoon zeggen Tunesiërs „nee tegen onrecht, armoede en marginalisering en ja tegen een eerlijke staat”. Karoui’s vrouw verwacht dat haar man deze week nog vrijkomt.

Ook Saied reageerde op de voorspelde uitslagen. Op de Tunesische radio zei hij dat „mijn overwinning een grote verantwoordelijkheid met zich mee brengt om frustratie te veranderen in hoop”. Hij sprak over een „revolutie” in het Noord-Afrikaanse land.

Lees ook: Nieuwe vuurproef voor de democratie in Tunesië

Anti-establishment

De voorlopige resultaten zijn opvallend omdat twee buitenstaanders lijken door te gaan naar de tweede ronde. Zowel Karoui als Saied profileert zich als anti-establishmentkandidaat die werkloosheid, een van de grootste problemen in het Noord-Afrikaanse land, willen aanpakken. Vooral de populariteit van Saied is opvallend - de partijloze hoogleraar had relatief weinig geld om campagne te voeren.

Dit was anders voor Karoui, die het publiek als directeur van de populaire tv-zender Nessma gemakkelijk kon bereiken. De mediamagnaat deed de afgelopen jaren veel aan goeddoenerij in achtergestelde gebieden van Tunesië, waardoor hij wordt gezien als de man die op kan komen voor het volk. Op 13 oktober volgt de tweede ronde.