Trumpblog

‘Witte Huis beperkte ook toegang tot transcripten gesprekken met Poetin en Bin Salman’

In dit blog houdt NRC u op de hoogte over de laatste ontwikkelingen van het presidentschap van Donald Trump.

'Witte Huis beperkte ook toegang tot transcripten gesprekken met Poetin en Bin Salman'

Het Witte Huis heeft de afgelopen jaren de toegang beperkt tot transcripten van telefoongesprekken tussen president Trump en meerdere andere wereldleiders, onder wie de Russische president Poetin en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat melden Amerikaanse media zaterdag op basis van anonieme bronnen.

De staf van Trump zou ongebruikelijke stappen hebben ondernomen om te voorkomen dat deze gesprekken naar buiten zouden komen. Ambtenaren die normaal gesproken transcripten moesten krijgen, hebben deze nooit gezien.

Lees ook: Trump-advocaat Giuliani gaat in Oekraïne zijn eigen gang

De Amerikaanse president is momenteel verwikkeld in een schandaal rondom een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky, waarin Trump aanstuurde op strafrechtelijk onderzoek naar zijn politieke rivaal Joe Biden. Volgens een klokkenluider hebben bezorgde medewerkers van het Witte Huis ook geprobeerd de controversiële inhoud van dit gesprek te verdoezelen. Het transcript werd op een extra beveiligd systeem bewaard.

Vergelijkbare stappen zouden zijn ondernomen met een gesprek met Bin Salman. Dat zou hebben plaatsgevonden kort na de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, waar Bin Salman internationaal voor verantwoordelijk wordt gehouden. Ook na een gesprek met Poetin werd toegang tot het transcript zeer beperkt voor ambtenaren.

Eerdere lekken

De beslissing om de toegang tot bepaalde transcripten te beperken was een reactie op een reeks lekken kort na Trumps inauguratie in 2017. De Amerikaanse president was woest toen tijdens de eerste weken van zijn termijn al de inhoud van controversiële gesprekken met de leiders van Mexico en Australië naar buiten was gekomen.

Het Witte Huis wilde tegenover CNN geen reactie geven. Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een afzettingsprocedure begonnen naar aanleiding van het gesprek met Zelensky.

'Amerikaanse speciale afgezant voor Oekraïne neemt ontslag'

De Amerikaanse speciale afgezant voor Oekraïne heeft ontslag genomen. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van vertrouwelijke bronnen. De afgezant, Kurt Volker, is een van de hoofdrolspelers in het Oekraïne-schandaal rond de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens een klokkenluider heeft Trump zijn macht misbruikt voor politieke doeleinden tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. In dit gesprek, op 25 juli, vroeg Trump aan Zelensky een corruptieonderzoek te openen naar de zoon van Trumps mogelijke electorale rivaal, ex-vicepresident Joe Biden. Volgens de interne klacht, die donderdag in het Congres openbaar werd gemaakt, ontstond hierover direct onrust onder regeringsfunctionarissen. Hun vrees was dat Trump zijn ambt misbruikte door een buitenlandse regering te vragen zich te mengen in de verkiezingsrace van 2020.

Lees ook: Het Witte Huis zou hebben geprobeerd het gesprek met Zelensky in de doofpot te stoppen.

Volker is genoemd in de klacht van de klokkenluider, die werkzaam zou zijn binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. Volker sprak volgens de klacht, die heeft geleid tot een impeachment-onderzoek naar Trump, met de persoonlijke advocaat van Trump, Rudy Giuliani, over hoe zij „de schade zouden kunnen beperken” na het telefoongesprek.

Onderzoekscommissies van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen dat minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken documenten overhandigt met betrekking tot de correspondentie die met de Oekraïense regering is gevoerd. Daarvoor is vrijdag een dagvaarding verstuurd. De commissie wilde ook Volker horen, maar of dat nu nog mogelijk is na zijn ontslag is onduidelijk.

Congres dagvaardt minister Pompeo

Een drietal commissies met leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vrijdag een dagvaarding gestuurd. Onder andere de commissie voor Buitenlandse Zaken wil Pompeo dwingen een aantal documenten vrij te geven die nodig zouden zijn in het onderzoek naar het veelbesproken telefoongesprek dat president Donald Trump deze zomer met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky voerde.

Het Witte Huis bracht een memorandum van het gesprek tussen Trump en Zelensky naar buiten. Lees hier de vertaling, met toelichting bij enkele relevante passages.

Naar aanleiding daarvan – en in het bijzonder Trumps verzoek om in Oekraïne onderzoek te doen naar de zoon van presidentskandidaat Joe Biden – is door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een impeachment-procedure gestart. Een eerste aanzet naar een mogelijke afzetting van president Trump. Wat er precies in de documenten staat die Pompeo moe leveren, blijkt niet uit de brief die het Huis hem vrijdag stuurde.

Witte Huis wil aantal vluchtelingen naar historisch laag niveau brengen

De Verenigde Staten wil het komende jaar aanzienlijk minder vluchtelingen gaan toelaten. Dat blijkt uit een verklaring van het Witte Huis.

Volgens het voorstel, dat naar het Congres is gestuurd, worden er komend jaar 18.000 vluchtelingen toegelaten. Dat is het laagste aantal sinds het Amerikaanse vluchtelingenprogramma in 1980 werd ingevoerd. Afgelopen jaar lag het aantal nog op 30.000 vluchtelingen.

Het Witte Huis rept van een limiet dat gebaseerd is op de realiteit. “President Trump geeft de prioriteit aan de veiligheid van het Amerikaanse volk door ervoor te zorgen dat we niet meer mensen toelaten dan we kunnen”, zo staat in het voorstel.

Elk jaar gaat de limiet omlaag: in het eerste jaar onder het presidentschap van Trump lag het aantal nog op 45.000, hoewel er volgens data van het Witte Huis nog geen 23.000 vluchtelingen daadwerkelijk werden toegelaten. In 2016 lag de limiet nog op 85.000 vluchtelingen.

In het voorstel wordt onderscheid gemaakt tussen het land van afkomst. Zo zullen er 4.000 Irakezen worden toegelaten en mogen 1.500 mensen uit Guatemala, Honduras en El Salvador het land binnenkomen. 5.000 mensen die zijn gevlucht voor religieuze vervolging zijn welkom en 7.500 vluchtelingen uit andere landen.

Trump wil achterhalen welke 'spionnen' informatie gaven aan klokkenluider

President Trump heeft tegen een groepje werknemers gezegd dat hij wil weten hoe de klokkenluider aan de informatie kwam over zijn veelbesproken telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt The New York Times donderdag. De president zou hebben gezegd dat degene die de klokkenluider informatie heeft gegeven „een soort spion” is.

Ook zou Trump tegen zijn publiek hebben gezegd dat „in vroegere tijden slimmer werd omgegaan” met spionnen en hoogverraad.

Een klokkenluider onthulde vorige week dat Trump tijdens een telefoongesprek met Zelensky meermaals heeft gevraagd of hij kon onderzoeken of de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie in Oekraïne. Volgens critici heeft Trump hiermee zijn macht als president misbruikt voor persoonlijk politiek gewin. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft een vooronderzoek naar een afzettingsprocedure ingesteld.

'Meer dan tien bronnen'

Het is de vraag of het Trump gaat lukken om één bron aan te wijzen. De klokkenluider baseert zich naar eigen zeggen op „meer dan een dozijn medewerkers”. De anonieme persoon heeft naar eigen zeggen gelekt over het telefoongesprek omdat hij of zij vond dat Trump om „buitenlandse inmenging” in de presidentsverkiezingen van 2020 vroeg. Volgens anonieme bronnen van The New York Times gaat het mogelijk over een medewerker van de inlichtingendienst CIA.

Trump ontkent in alle toonaarden dat er sprake is van een strafbaar feit. Hij spreekt over een fake news story en stelt dat hij opnieuw het slachtoffer is geworden van een heksenjacht - een term die hij ook gebruikte voor het onderzoek van openbaar aanklager Robert Mueller.

Trump bij het Witte Huis. Foto Erik S. Lesser/EPA

Witte Huis publiceert verslag telefoongesprek Trump en Zelensky

Het Witte Huis heeft woensdag een memorandum vrijgegeven van het telefoongesprek tussen de president Trump en zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky.

In het gesprek vraagt Trump een gunst aan Zelensky: het zou „een goed idee” zijn als Oekraïne zou meewerken met zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani en minister van Justitie William Barr in een onderzoek naar Joe Biden, mogelijk Trumps Democratische tegenstander bij de aankomende presidentsverkiezingen.

Lees ook: Was het telefoontje tussen Trump en Zelensky 'gepast'?

Biden ligt onder vuur om zijn optreden in 2016, toen hij als Amerikaans vicepresident - met hulpgeld als drukmiddel - de hoogste aanklager van toenmalig president Porosjenko liet ontslaan. Omdat Bidens zoon Hunter destijds bij een Oekraïens gasbedrijf werkte dat was onderzocht door deze aanklager, zag Giuliani een reden om Biden verdacht te maken.

Dat Trump zijn presidentiële positie gebruikte voor dit onderzoek, valt slecht bij Democratische politici. Het telefoongesprek was dan ook aanleiding voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om een afzettingsprocedure te starten tegen Trump.

Volgens een voorbehoud in het verslag is dit samengesteld op basis van aantekeningen en herinneringen van medewerkers van het Witte Huis. Het gaat dus niet om een letterlijk transcript. Trump zelf vindt dat het „een perfect telefoontje” was en zegt woensdag excuses te verwachten van de Democraten.

Lees hieronder de tekst:

Facebook gaat berichten politici niet modereren

Facebookberichten van politici die de gedragsregels van het sociale medium schenden, blijven onveranderd zichtbaar. Ook zullen berichten van politici niet gecontroleerd worden door het factcheck-team van het techbedrijf. Dat heeft topman Nick Clegg dinsdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de voorbereidingen van zijn bedrijf op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Wel zal Facebook berichten die kunnen leiden tot „geweld in de echte wereld” verwijderen.

Clegg stelt dat het niet aan Facebook is zich te mengen in het politieke debat. „Het is niet gepast om als scheidsrechter te oordelen over politieke discussies of een politicus te hinderen zijn publiek te bereiken.” Volgens Clegg zou een particulier bedrijf deze rol niet moeten bekleden in een „open democratie”. „Kiezers moeten zelf kunnen oordelen over wat politici zeggen.”

Ook vindt hij dat uitspraken van politici een publiek belang hebben en daarom in principe altijd zichtbaar moeten zijn, ook al overtreden deze de gedragsregels van het medium.

Berichten van politici op Facebook zullen niet gefactcheckt worden. Foto Alastair Pike/AFP

Twitter strenger dan Facebook

Facebook reageert hiermee op het nieuwe beleid van concurrent Twitter. Dat bedrijf kondigde afgelopen juni aan dat berichten van politici die de regels overtreden als aanstootgevend aangemerkt zullen worden. Deze tweets worden in eerste instantie afgeschermd, gebruikers die ze toch willen lezen moeten op een link klikken.

Het beleid van de twee techbedrijven vloeit voort uit dezelfde vraag: welke rol moeten sociale media spelen tijdens de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2020? Een opvatting is dat politici zich net als ieder ander aan de gedragsregels van de sociale media moeten houden, anderzijds wordt gesteld dat alles wat publieke personen zeggen een publiek belang heeft en dat ze daarom meer vrijheid moeten hebben.

Tijdens de verkiezingen in 2016 werd bovendien veelvuldig nepnieuws verspreid op de platforms. Ook worden de sociale media deels verantwoordelijk gehouden voor de Russische inmenging tijdens die verkiezingen. Eerder kondigde Facebook wel maatregelen aan om inmenging en de verspreiding van nepnieuws te voorkomen.

'Huis van Afgevaardigen opent formeel onderzoek naar afzettingsprocedure Trump'

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden opent een formeel onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen Donald Trump. Dat schrijven onder meer The New York Times en The Washington Post op basis van anonieme bronnen rondom de Democratische voorzitter Nancy Pelosi. Ze zou dit onderzoek later dinsdagavond aankondigen.

Lees ook: Democraten beginnen onderzoek naar afzetting van president Trump

Pelosi, die zich altijd terughoudend heeft opgesteld als het om een afzettingsprocedure gaat, zou een onderzoek willen beginnen naar de handelingen van Trump tegen Oekraïne.

The Wall Street Journal onthulde vrijdag dat Trump in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in juli „ongeveer acht keer” zou hebben gevraagd samen te werken met Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani bij een corruptieonderzoek naar Joe Biden, zijn mogelijke rivaal bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Trump zou de Oekraïense president in het gesprek onder druk hebben gezet. Enkele dagen voorafgaand aan dat gesprek zou hij 391 miljoen dollar aan hulpgelden die bestemd waren voor Oekraïne hebben bevroren, meldde The New York Times dinsdag.

Trump ontkent de beschuldigingen en kondigde dinsdag op Twitter aan dat hij woensdag een transcript van het telefoongesprek vrijgeeft, dat volgens de president „een heel onschuldig gesprek” is.

Lees ook: Was het telefoontje tussen Trump en Zelensky 'gepast'?

'Trump bevroor hulpgelden Oekraïne vóór telefoontje met Zelensky '

President Trump zou 391 miljoen dollar aan hulpgelden die bestemd waren voor Oekraïne hebben bevroren, enkele dagen voorafgaand aan een telefoongesprek met president Volodymyr Zelensky in juli. In dat gesprek zou Trump erop hebben aangedrongen dat Zelensky onderzoek moet doen naar de Democraat Joe Biden. Dit meldt The New York Times dinsdag op basis van twee hoge ambtenaren.

Zelensky wist tijdens het gesprek niet van de bevroren transactie, die bedoeld was voor militaire hulp, zo melden de bronnen. The Wall Street Journal onthulde vrijdag op basis van een klokkenluider dat de Amerikaanse president er bij zijn Oekraïense ambtgenoot op zou hebben aangedrongen mee te werken aan een onderzoek naar Bidens contact met de Oekraïense regering in 2016.

Trump zou Zelensky „ongeveer acht keer” gevraagd hebben Biden te onderzoeken in samenwerking met Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. De kwestie ligt gevoelig omdat de Amerikaanse oud-vicepresident Biden het in 2020 mogelijk tegen Trump opneemt als Democratische presidentskandidaat.

Trump ontkent dat hij financieel druk heeft gezet op de Oekraïense president. Democratische politici vragen de president nu om het transcript van het telefoongesprek vrij te geven. Trump zei daarover dat het „makkelijk zou kunnen”, maar dat hij het „liever niet” zou doen omdat het een precedent zou scheppen voor andere gesprekken die hij voert. „Mogelijk doe ik het wel, het was een heel onschuldig gesprek.”

Lees ook: Was het telefoontje tussen Trump en Zelensky ‘gepast’?

Burgemeester New York trekt kandidatuur presidentiële verkiezingen in

Bill de Blasio, de burgemeester van New York, zal definitief niet de 46ste president van de Verenigde Staten worden. Hij heeft zijn kandidatuur voor de Democratische voorverkiezingen en de presidentsverkiezingen van 2020 ingetrokken, vertelt hij vrijdag in een interview met MSNBC.

Volgens de burgemeester is het „duidelijk niet mijn moment”. De laatste peilingen laten zien dat slechts 0,2 procent van de Democraten op de burgemeester zou stemmen als presidentskandidaat van de partij. Vorige week werd hij ook niet gekwalificeerd voor het derde debat binnen de Democratische partij.

De impopulariteit van De Blasio is deels te verklaren door de bekendheid van zijn tegenstanders. Binnen de Demoratische Partij moest hij het opnemen tegen grote namen als Joe Biden (vicepresident onder president Obama) en Bernie Sanders, die in 2015 tweede werd bij de voorverkiezingen. Ook heeft hij in zijn tijd als burgemeester kwaad bloed gezet door onder andere aanvaringen met de pers. Hij wordt er bovendien van beschuldigd weinig charismatisch te zijn.

'Working people aanspreken'

De Blasio blijft aan als burgemeester van New York. In die functie zal hij zich naar eigen zeggen blijven inzetten voor de arbeidersklasse. De burgemeester meent dat een groot deel van deze groep het vertrouwen in de Democratische Partij heeft verloren en hoopt dat „onze kandidaat het hart van de working people aan zal spreken”. Volgens de burgemeester heeft de partij hun stemmen nodig om te kunnen winnen in 2020.

Momenteel staat ex-vicepresident Joe Biden op kop in de peilingen voor de voorverkiezingen. Hierop volgen Elizabeth Warren, senator van Massachusetts, en Bernie Sanders, de senator die tijdens de voorverkiezingen van 2015-2016 verloor van Hillary Clinton.

Twitter avatar BilldeBlasio Bill de Blasio It’s true: I’m ending my candidacy for president. But our fight on behalf of working people is far from over. https://t.co/wlqhNmcZLv

Trump stelt Robert O'Brien aan als veiligheidsadviseur

Robert O'Brien, een advocaat en presidentiële gezant voor gijzelingsituaties, is door Donald Trump benoemd tot Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur. Dat schreef de Amerikaanse president woensdag op Twitter.

Bij de aanstelling benadrukte Trump dat O'Brien. „heel succesvol” was in zijn rol als presidentiële gezant. „Ik heb lang en hard met Robert gewerkt. Hij gaat het goed doen.”

O'Brien kwam afgelopen zomer in het nieuws toen hij als gezant door Trump naar Stockholm werd gestuurd, om te onderhandelen over de vrijlating van rapper A$AP Rocky. Rakim Mayers, zoals A$AP echt heet, was gearresteerd op verdenking van zware mishandeling, waarvoor hij ook later werd veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en het betalen van een schadevergoeding.

O'Brien volgt John Bolton op, die vorige week ontslag heeft genomen na anderhalf jaar in functie te zijn geweest. Trump meldde daarop dat hij Bolton had verzocht zijn functie neer te leggen, omdat hij het oneens was met zijn adviezen.

O'Brien is Trumps vierde Nationale Veiligheidsadviseur in drie jaar tijd. Michael Flynn behield de post één maand, in 2017. Luitenant-generaal Herbert Raymond McMaster volgde hem op. Na 416 dagen werd hij vervangen door oud VN-ambassadeur John Bolton.

Robert O'Brien in Zweden afgelopen augustus. O'Brien was door Trump naar Stockholm gestuurd om te onderhandelen over de vrijlating van rapper A$AP Rocky.Foto SPA/dana press

Trump verdedigt rechter Kavanaugh na nieuwe beschuldiging seksueel wangedrag

President Trump heeft rechter Brett Kavanaugh van het Amerikaanse Hooggerechtshof opnieuw verdedigd na een beschuldiging van seksueel ongepast gedrag in diens studententijd. The New York Times schreef zaterdag over een nieuwe aantijging, waarbij Kavanaugh destijds zijn geslachtsdeel in de hand van een toenmalige studiegenoot van Yale zou hebben gedrukt. Het voorval zou zijn gerapporteerd aan de FBI en Senatoren, maar nooit zijn onderzocht.

Drie Democratische presidentskandidaten Kamala Harris, Elizabeth Warren en Julian Cástro, riepen op de rechter af te zetten naar aanleiding van de nieuwe beschuldigingen. Trump neemt het op Twitter op voor Kavanaugh en adviseert hem aangifte te doen wegens smaad. Hij spreekt over „valse beschuldigingen” en „leugens”.

Kavanaugh werd vorig jaar door drie vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, vlak nadat hij door Trump was voorgedragen als rechter. Na ondervragingen stemde de Senaat met een krappe meerderheid uiteindelijk toch voor de benoeming van Kavanaugh bij het Hooggerechtshof. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend en verklaarde dat hij slachtoffer was van een „politieke moordaanslag”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Brett Kavanaugh should start suing people for libel, or the Justice Department should come to his rescue. The lies being told about him are unbelievable. False Accusations without recrimination. When does it stop? They are trying to influence his opinions. Can’t let that happen!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Can’t let Brett Kavanaugh give Radical Left Democrat (Liberal Plus) Opinions based on threats of Impeaching him over made up stories (sound familiar?), false allegations, and lies. This is the game they play. Fake and Corrupt News is working overtime! #ProtectKavanaugh

President Donald Trump en rechter Brett Kavanaugh. Foto Jim Bourg/Reuters

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in het Trumpblog van week 38. Ook deze week houden we u weer op de hoogte van het laatste nieuws rond de Amerikaanse president Donald Trump.

Hier vindt u het vorige blog: Migranten aan zuidgrens VS krijgen te maken met strengere asielwetgeving