Thuiskok. Buurtrestaurant

Mijn liefde voor restaurants begon toen ik nog student was in Utrecht. Vaak ging ik met een vriend naar een chique tent en daar kregen we dan netjes opgemaakte borden geserveerd met een stukje vis, wat saus en garnituur. Nog vaker namen we een klein gerecht om vervolgens giechelend meerdere desserts te bestellen, want daar kwamen we eigenlijk voor.

Die onbezorgde tijd mis ik, en ik moest eraan denken toen ik het boek van deze week las, vanwege de Nederlandse signatuur van de gerechten. Samen aan Tafel van het Amsterdamse restaurant Hemelse Modder, is een uitgave die het vijfendertigjarig bestaan van de zaak viert. Het boek bevat een kort voorwoord van Geert Mak, een historische beschrijving van de buurt waar het restaurant staat en interviews met vaste gasten en buurtgenoten van Hemelse Modder.

Door die gesprekken straalt de inhoud van Samen aan Tafel iets huiselijks uit, het is niet alleen een kookboek van een restaurant, maar ook de geschiedenis van een buurt en haar inwoners. Het restaurant is wat hen bindt; samen hebben ze de stad en de omgeving zien veranderen, maar wat bleef is het restaurant als vertrouwde plek om bijeen te komen met familie en vrienden. Onze vaste stek in Utrecht bestaat niet meer, maar de herinneringen eraan zullen me altijd bijblijven.

De gerechten in Samen aan Tafel reflecteren Amsterdam: Hollands met een flinke scheut aan internationale invloeden en met een moderne benadering. Denk aan een rodekooltaartje met Hollandse blauwe kaas, sinaasappel, cashewnoten en mierikswortelcrème, verschillende variaties op stamppot, gepofte knolselderij met aardpeercrème en een chocoladetaart met frambozen. Een aantal van de geïnterviewde mensen noemt de desserts expliciet als favoriet en ik moet zeggen, die maken inderdaad heel erg nieuwsgierig naar het restaurant en nodigen ook zeker uit om ze zelf te maken.

De Nederlandse keuken staat niet echt bekend om haar verfijnde gerechten, maar in dit boek zie je dat je prima met typisch Hollandse smaken en ingrediënten gerechten kunt maken met een internationale uitstraling.

Voor komende week heb ik gekozen voor toegankelijke recepten zonder ingewikkelde opmaak, die ideaal zijn voor de thuiskeuken en ook passen bij de temperaturen van nu.