Salomonseilanden verbreken diplomatieke banden met Taiwan

De Salomonseilanden erkennen Taiwan niet meer en zien Beijing als de hoofdstad van het eiland. De Taiwanese president is woedend.

De vlaggen van Taiwan en de Salomonseilanden voor het pand van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken.
De vlaggen van Taiwan en de Salomonseilanden voor het pand van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto David Chang/EPA

De Salomonseilanden hebben maandag de diplomatieke banden met Taiwan verbroken, meldt persbureau Reuters. Dit betekent dat Taiwan in de ogen van de eilandenstaat voortaan onderdeel is van China. Taiwan heeft nu nog formele banden met zestien landen.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen heeft woedend gereageerd op het besluit. Volgens Tsai heeft Beijing de eilandengroep beïnvloed met dollar diplomacy: China zou de Salomonseilanden financiële voorspoed hebben beloofd als zij de banden zouden verbreken. In de afgelopen jaren maakten Panama en El Salvador om eenzelfde reden de keuze de diplomatieke banden met Taiwan te verbreken.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu heeft maandag bekendgemaakt dat Taiwan onmiddellijk de ambassade op de Salomonseilanden sluit. Het ambassadepersoneel komt weer naar huis en ook de hulpprogramma’s in de staat worden stopgezet.

Lees ook: Bij een Chinese aanval is Taiwan kansloos zonder de VS

Afvallige provincie

Taiwan noemt zichzelf sinds het einde van de burgeroorlog in 1949 een autonoom land, maar China ziet het gebied als een afvallige provincie die onder het Chinese gezag valt. De meeste landen beschouwen Beijing als de hoofdstad van Taiwan en China probeert de landen die dit níet doen al jaren over te halen.

De landen die Taiwan nu nog erkennen als autonoom land zijn Belize, Guatemala, Haïti, Honduras, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Nicaragua, Palau, Paraguay, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Swaziland, Tuvalu en Vaticaanstad.