Opruimactie

2.500 kilo afval uit de Noordzee gehaald, deels nog van MSC Zoe

Duikers hebben in ruim een week tijd 2.500 kilo afval uit de Noordzee gehaald. Zeker vijfhonderd kilo daarvan is afkomstig uit containers die in januari overboord zijn geslagen van het vrachtschip MSC Zoe. Dat heeft de Stichting Duik de Noordzee Schoon zondag bekendgemaakt. Het vrachtschip verloor in januari 342 containers door slecht weer. Volgens Rijkswaterstaat zijn 298 containers inmiddels geborgen. Duikers troffen op scheepswrakken en kunstriffen kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden en speelgoed aan. Tussen Ameland en Schiermonnikoog werd op ieder wrak afval van het schip aangetroffen. Na de ramp beloofde de rederij van MSC Zoe de rekening te betalen. Volgens Rijkswaterstaat is tot nu toe slechts 600.000 euro betaald van de 3,35 miljoen euro aan opruimkosten. (NRC)