Olieprijs schiet omhoog, Trump kondigt maatregelen aan

Trump heeft toestemming gegeven de strategische oliereserve van de VS aan te spreken om de ernstigste klappen op de oliemarkt op te vangen.

De Amerikaanse president Donald Trump op 12 september 2019 bij het Witte Huis.
De Amerikaanse president Donald Trump op 12 september 2019 bij het Witte Huis. Foto Erik S. Lesser/EPA

De prijzen van ruwe olie zijn maandag in Azië met meer dan tien procent gestegen. Hiermee reageren de markten op de aanval op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië, waardoor de helft van de Saoedische olieproductie stilligt. Dat is zo’n 5 procent van de gehele productie wereldwijd. De prijs van Brentolie steeg volgens persbureau ANP aan het begin van de handelsdag in Singapore met 11,73 dollar naar 71,95 dollar per vat om daarna terug te zakken tot net onder de 68 dollar (circa 61 euro).

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat de olieprijzen al te erg omhoog schieten: „Vanwege de aanval op Saoedi-Arabië die gevolgen kan hebben voor de olieprijzen, heb ik toestemming gegeven voor het gebruik van de strategische oliereserve, als dat nodig mocht zijn, om met een nader vast te stellen hoeveelheid te zorgen dat de markten voldoende bevoorraad worden”, liet Trump weten via Twitter.

Lees ook: Acute problemen oliemarkt dreigen na drone-aanval

De strategische reserve van de Verenigde Staten waar Trump op doelt is aangelegd na de oliecrisis van 1973 en is opgeslagen in vier ondergrondse depots aan de Golf van Mexico in de staten Texas en Louisiana.

Een anonieme regeringsmedewerker zegt tegen persbureau Reuters dat het niet anders kan dan dat Iran achter de grootschalige droneaanval op de Saoedische olieinstallaties zit: “Er is geen enkele twijfel aan dat Iran hier verantwoordelijk voor is. Het maakt niet uit van welke kant je het bekijkt, er is geen ontkomen aan. Er is geen andere kandidaat.”

Volgens de regeringsmedewerker is er bewijs dat de aanval niet uit het zuiden kwam, waar Jemen ligt en waar de Houthi’s actief zijn, die de aanval hebben opgeëist.