Koerswijziging Italië

Nieuwe regering-Conte II laat migrantenschip aanmeren

Een schip van een Franse ngo met 82 migranten aan boord heeft van de kersverse Italiaanse regering mogen aanleggen op Lampedusa. Het besluit is een breuk met het beleid van het vorige populistische kabinet. Dat liet onder ex-vicepremier Matteo Salvini zelden schepen met migranten toe. Begin deze maand trad een nieuw, meer pro-Europees ingesteld kabinet aan – zonder Salvini.

De Ocean Viking pikte de migranten vorige week op. Zij dreven in gammele boten op de Middellandse Zee, in een poging uit Noord-Afrika naar Europa te reizen.

Luigi Di Maio, leider van regeringspartij de Vijfsterrenbeweging (M5S) en de nieuwe buitenlandminister, zei dat de boot mocht aanleggen omdat andere EU- landen hadden toegezegd dat ze de migranten zouden opnemen. Donderdag beloofden Frankrijk, Duitsland, Portugal en Luxemburg dit. Daarnaast zijn Berlijn en Parijs bereid elk één op de vier migranten die in Italië aankomen op te nemen, zei de Duitse minister Seehofer in een vrijdag gepubliceerd interview. Hierover is deze maand Europees overleg, dat het geruzie met Rome over migratie moet stoppen.

De nieuwe regering , met naast de M5S de centrum-linkse PD, heeft beloofd soepeler om te gaan met migranten dan het vorige kabinet van M5S en de rechts-populistische Lega. (Reuters)