Integriteitscommissie: Zeeuwse PVV-Statenleden moeten opstappen

De PVV-Statenleden Peter van Dijk en Vincent Bosch kwamen eerder dit jaar in opspraak wegens onjuist ingediende declaraties.

Archiefbeeld van de Provinciale Staten van Zeeland.
Archiefbeeld van de Provinciale Staten van Zeeland. Foto Jonas Roosens/ANP

De Zeeuwse PVV-Statenleden Peter van Dijk en Vincent Bosch moeten opstappen, zo luidt het advies van de Commissie Integriteit van de Provincie Zeeland, dat maandagochtend openbaar werd. De enige twee PVV-Statenleden in die provincie kwamen onder andere in opspraak vanwege onjuist ingediende declaraties.

De Commissie verzoekt de commissaris van de Koning Han Polman er bij Bosch en Van Dijk op aan te dringen zelf op te stappen. Als de politici hier geen gehoor aan geven, adviseert de Commissie de Provinciale Staten hen uit hun nevenfuncties te zetten. Van Dijk is momenteel voorzitter van de Statencommissie Economie, Bosch is waarnemend voorzitter van de Commissie Ruimte. Tot slot adviseert de Commissie „tot terugbetaling van onterecht bestede publieke middelen”.

Onenigheid over het misbruik van partijgeld leidde al tot een schisma tussen Van Dijk en Bosch, die onafhankelijk van elkaar PVV Zeeland aanvoeren (PVV Van Dijk en PVV Bosch). Ook beschuldigde Bosch Van Dijk van het doen van een doodsbedreiging, maar hij trok dit later weer in.

Lees ook: Na jaren komt de ergernis over PVV-senator Peter van Dijk tot ontploffing

Onderzoek naar administratie

Uit onderzoek naar de administratie bleek afgelopen zomer dat Van Dijk en Bosch met kunstgrepen verschillende uitgaven hebben gedaan op rekening van de fractie, terwijl die daar niet hoorden. Zo knoeiden Van Dijk en Bosch onder andere met de omschrijving op facturen en dienden de werkzaamheden van PVV-fractiemedewerkers niet alleen provinciaal belang, terwijl ze wel uit het fractiebudget werden gefinancierd.

Om hoeveel geld het gaat is volgens de rapportage niet meer te achterhalen. In het onderzoek is één factuur geïdentificeerd met een bedrag van 816,75 euro.

Daarnaast beschuldigen Van Dijk en Bosch elkaar van onjuiste declaraties in de vorm van reiskostenvergoeding. Ook deze bedragen zijn niet meer te achterhalen, concludeert het rapport, maar het „lijkt in omvang beperkt”. Aanstaande vrijdag komt de kwestie aan bod tijdens de Zeeuwse Provinciale Staten-vergadering.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Het jarenlange gesjoemel van Wilders’ man in Zeeland

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.