EU onderzoekt 39 multinationals op ‘illegale staatssteun’ België

De zaak omtrent illegale deals met de Belgische fiscus loopt sinds 2016, nu wordt gekeken naar individuele bedrijven.

Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging.
Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging. Foto Hayoung Jeon/EPA

De Europese Commissie is een uitgebreid onderzoek gestart naar mogelijke „illegale staatssteun” aan 39 multinationals door de Belgische overheid. Het gaat om deals die de Belgische belastingdienst sloot met de internationale ondernemingen tussen 2005 en 2014.

De multinationals hoefden toen geen belasting te betalen over winsten die ze maakten in het buitenland. Hierdoor betaalden ze tussen de 50 en 90 procent minder belasting. Nu onderzoekt de Commissie of de regeling de bedrijven oneerlijk voordeel gaf ten opzichte van hun concurrenten.

Onder andere de deals met Pfizer, BP, British American Tobacco, Anheuser-Busch Inbev, Belgacom en Henkel worden onderzocht. De Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager:

„Alle bedrijven moeten een eerlijk aandeel in belasting betalen. We zijn bezorgd dat het Belgische ‘overtollige winst’-belastingsysteem alleen bepaalde multinationals substantiële belastingvoordelen heeft opgeleverd die niet beschikbaar waren voor bedrijven in een gelijkwaardige situatie.”

Vonnis Europees Hof

Het huidige onderzoek is ingesteld in navolging van een vonnis van het Europees Hof van Justitie, afgelopen februari. Daarin werd bepaald dat België geen 700 miljoen euro hoefde terug te vorderen bij, toen nog, 35 multinationals, zoals de Europese Commissie in 2016 had besloten. Het Europees Hof oordeelde dat onderzoek naar individuele bedrijven nodig is.

De Commissie onderzoekt soortgelijke belastingvrijstellingen in Nederland, Luxemburg en Ierland. In Nederland worden de belastingdeals met Ikea en Nike onder de loep genomen.