Eredivisie

Donyell Malen beloont vertrouwen met vijf goals tegen Vitesse

Donyell Malen zaterdag.
Donyell Malen zaterdag. Foto VI Images

Het gaat razendsnel met de carrière van Donyell Malen (20). Na zijn opzienbarende debuut als international, met een cruciaal doelpunt ruim een week geleden tegen Duitsland, trok de aanvaller van PSV zaterdagavond alle registers open in de eredivisie. Alle vijf de goals tegen Vitesse (5-0) kwamen van hem, twee uit een strafschop.

Daarmee kwam de in Wieringen geboren Malen in een lijstje illustere topschutters, onder wie Marco van Basten, Ruud Geels en Kees Kist. Een eredivisierecord is het niet: dat staat sinds 2007 op naam van de Braziliaan Afonso Alves, die zeven keer voor Heerenveen scoorde in een thuiswedstrijd tegen Heracles. Vier spelers, onder wie Johan Cruijff en Van Basten, scoorden zes keer in een eredivisieduel. Malen is de derde PSV’er met vijf doelpunten in één wedstrijd , na Coen Dillen (1959) en Bert Theunissen (1964). Andere spitsen uit het rijke PSV-verleden, zoals Ruud van Nistelrooij en de Brazilianen Romario en Ronaldo, slaagden daar nooit in.

Malen is in Eindhoven de opvolger van Luuk de Jong. Hij speelde vorig seizoen vaak mee als invaller, en werd als buitenspeler gebruikt door trainer Mark van Bommel. Die zag zaterdagavond bevestigd wat hij al dacht te weten. „Ik weet wat Donyell kan. Maar vijf keer scoren is wel uitzonderlijk”, zei de coach tegen het ANP.

Arsenal

Malen werd op zijn negende door Ajax weggeplukt bij HVV Hollandia in Hoorn. In 2015 stapte de jonge aanvaller over naar de jeugd van Arsenal, omdat hij te weinig hoorde van de Ajax-leiding. Maar bij de club in Londen vroegen ze zich af of Malen wel geschikt was voor de absolute top. PSV pikte hem dankbaar op in de zomer van 2017 en kort daarna debuteerde hij bij Jong PSV.

Dit seizoen lijkt Malen in een stroomversnelling terecht te zijn gekomen. De PSV-fans twijfelden aanvankelijk of hij effectief genoeg zou zijn als centrale aanvaller. Maar Van Bommel, en in diens kielzog bondscoach Ronald Koeman, geven hem alle vertrouwen. Voorlopig is Malen, met zes doelpunten, topscorer van de eredivisie.