Druk VS om uitreizigers Syrië terug te nemen

Aanbod VS

Nederland staat onder toenemende druk om Syriëgangers terug te nemen, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde antwoorden op Kamervragen. Eerder dit jaar hebben de Verenigde Staten „herhaaldelijk” aangeboden om Nederlandse uitreizigers voor berechting terug te halen. Maar het kabinet is hier niet op ingegaan.

Volgens betrokkenen groeit de Amerikaanse ergernis over de Nederlandse houding. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, heeft in het diplomatieke circuit hierover geklaagd, zo blijkt uit e-mails die NRC heeft ingezien. Volgens Hoekstra is aan Europese landen, inclusief Nederland, sinds 2018 al „tientallen keren en op vele niveaus”, zowel formeel als informeel, hulp aangeboden. Nederlandse ambtenaren zijn daarnaast „heel goed vertrouwd” met wat de VS militair en diplomatiek kunnen betekenen bij repatriëring.

De ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) en Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) erkennen dat het Amerikaanse aanbod betekent dat er geen eigen ambtenaren naar onveilig gebied hoeven te worden gestuurd. Maar dat zou de risico’s „slechts deels wegnemen”, schrijven ze. Volgens de ministers blijft zo’n operatie riskant „omdat een transport in deze regio uiteraard niet zonder gevaren is”. Het kabinetsbeleid is dat uitreizigers die zich melden bij het consulaat in de Iraakse stad Erbil wel bijstand krijgen.