Brieven

Brieven

Veel vrouwen hebben last van seksuele straatintimidatie. Vrouwen hebben het recht om veilig over straat te lopen. Alle vrouwen, dus ook vrouwen die een boerka dragen. In reactie op het ‘boerkaverbod’ werd een oproep geplaatst voor ‘boerkabuddies’. Kim Boon vond deze oproep niet proportioneel. ‘Westerse’ vrouwen kunnen immers overdag in ‘bepaalde wijken’ niet over straat, twitterde zij. NRC volgt de blonde ‘westerse’ midtwintiger door Den Haag (Stevig doorlopen, oogcontact vermijden, 11/09). Ook al zegt Kim zelf dat zij in haar eigen buurt last heeft van straatintimidatie, kiezen de journaliste en Kim ervoor om door Transvaal en de Schilderswijk te lopen, waar ze last heeft van ‘scooterjongens’. Deze wijken staan bekend als probleemwijken, bewoond door mensen met ‘niet-westerse’ migratieachtergronden. Waarom worden zogeheten ‘westerse’ vrouwen tegenover boerkadragende vrouwen geplaatst? Het artikel doet een beroep op vooroordelen van de lezer om de onveiligheid van vrouwen impliciet voor te schotelen als een probleem van witte, ‘westerse’ vrouwen die lastiggevallen worden door ‘niet-westerse’ mannen. Dit doet alle vrouwen tekort – en al helemaal de zogenaamde ‘niet-westerse’ vrouwen. Want deze laatste groep wordt te vaak door dit type artikelen niet gezien.