Brexitblog

Johnson in debat na terugkeer: Lagerhuis is verlamd

Op 31 oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

We sluiten dit blog af. Meer nieuws over de Brexit en premier Boris Johnson leest u hier.

Autoriteiten Londen onderzoeken belangenverstrengeling van toenmalig burgemeester Johnson

De Londense autoriteiten bekijken of een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld naar premier Boris Johnson, meldt de BBC zaterdagochtend. Het betreft de contacten tussen Johnson en een Amerikaanse zakenvrouw, in de periode dat hij burgemeester was van de Britse hoofdstad.

Jennifer Arcuri, een techondernemer, zou onder meer duizenden Britse ponden aan sponsorgeld hebben ontvangen en toegang hebben gehad tot bestuurders in de stad dankzij haar vriendschap met Johnson. De krant The Sunday Times deed een week geleden voor het eerst melding van die beschuldigingen.

De belangenverstrengeling waarvan sprake zou zijn, is door Johnson nooit gemeld bij de stad. De Greater London Authority stelde vrijdag dat het verplicht is de gangen van de toenmalige burgemeester na te gaan. Een politie-commissie zal onderzoeken of er redenen zijn om hem verder te onderzoeken op wangedrag in een openbaar ambt. De BBC meldt zaterdag dat Johnsons medestanders de beschuldigingen en het onderzoek „een politiek gemotiveerde aanval” vinden.

Johnson noemt teruggekeerd Lagerhuis 'verlamd'

Het Britse parlement „zit muurvast, is verlamd en weigert te doen” wat beloofd is. Zo karakteriseerde premier Boris Johnson woensdag het Lagerhuis, waar hij verscheen in het eerste debat na de uitspraak van het Hooggerechtshof. Johnson was 's ochtends teruggereisd naar Londen vanuit New York, waar hij de algemene vergadering van de Verenigde Naties had bijgewoond.

Boris Johnson spreekt het teruggekeerde Lagerhuis toe. Foto House of Commons/AP

Johnson ging in zijn verklaring uitgebreid in op de uitspraak van de hoogste rechters, die dinsdag besloten dat zijn schorsing van het parlement onwettig was. „In plaats van het volk te laten beslissen, besloten de tegenstanders naar de rechters te rennen. Ik zie er niets verkeerds in om te zeggen dat ik het besluit van het hooggerechtshof onterecht vind. Het hof heeft verkeerd gehandeld, in een zaak die in de kern politiek van aard is.”

'Kom dan met motie van wantrouwen'

Om door te kunnen, herhaalde de premier nog eens, moeten zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen komen. Dat de oppositie daarvoor eerst garanties wil dat er op 31 oktober geen No Deal-Brexit komt, noemde hij „zuiver politieke lafheid”. Volgens hem moet de oppositie „opzij stappen en deze regering de Brexit laten afhandelen. Óf ze dienen een motie van wantrouwen in en bieden eindelijk de dag het hoofd waarop de kiezers met hen kunnen afrekenen.”

Lagerhuis debatteert verder na opheffen schorsing, onder meer over de uitspraak van het Hooggerechtshof

Het Britse parlement is woensdag bijeengekomen voor het eerste debat na de belangrijke uitspraak van het Hooggerechtshof. De hoogste rechters van het land oordeelden dinsdag dat premier Boris Johnson het parlement niet vijf weken lang mocht schorsen, zoals hij van plan was. Tijdens het debat werd onder meer gesproken over die uitspraak.

Geoffrey Cox, de hoogste regeringsjurist, vertelde aan het begin van de middag dat de regering het oneens is met het vonnis van het Hooggerechtshof, maar dit wel aanvaardt. Volgens Cox handelde de regering „te goeder trouw”. Verder verzekerde hij, na vragen van het parlement, dat de regering zich zal houden aan de wet die Johnson verplicht uitstel te vragen als er geen Brexitdeal wordt gesloten voor 20 oktober.

Cox sprak zich ook uit over de daadkracht van het parlement. „Dit is een dood parlement en verdient het niet om op deze groene bankjes te zitten. Dit parlement is te laf en zou de moed moeten vinden om naar de kiezers te gaan, in plaats van middelen te zoeken om uittreden te dwarsbomen.” Nu is het volgens hem te laat om vervroegde verkiezingen uit te schrijven voor de door de regering geplande Brexit-datum.

Bij het eerste deel van het debat was Boris Johnson niet aanwezig. Volgens Britse media spreekt hij het parlement later woensdag toe. Johnson keerde woensdag vervroegd terug uit New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoonde.

Boris has landed. En dit is waar het Lagerhuis het straks over gaat hebben. https://t.co/ysqbUNwfOJ

— Melle Garschagen (@mgarschagen) September 25, 2019

Chaos, een farce of leugens: Britse kranten reageren op historische uitspraak schorsing parlement

Op de voorpagina's van de Britse dagbladen overheerst woensdagochtend één thema: de uitspraak van het Hooggerechtshof dat de wekenlange schorsing van het parlement onwettig was. Dinsdag oordeelden elf rechters unaniem dat premier Boris Johnson zijn bevoegdheden te buiten ging door de koningin een dergelijk lange schorsing te adviseren. Zo duiden de kranten dit historische oordeel:

The Guardian kiest voor een foto van premier Johnson in New York die schuldbewust om zich heen lijkt te kijken. „Hij misleidde de koningin, het volk en parlement”, kopt de krant. Een citaat uit een opiniestuk over de uitspraak doet er een schepje bovenop: „Boris Johnson is een leugenaar.”

Twitter avatar guardian The Guardian The Guardian front page, Wednesday 25 September 2019: He misled the Queen,the people and parliament https://t.co/4hdeHerzeN

Ook The Times koos voor een foto van Johnson in New York. De uitspraak werd dinsdag gedaan terwijl de premier in de Verenigde Staten was voor bijeenkomsten van de Verenigde Naties. Volgens The Times vliegt Johnson woensdag „terug naar chaos”.

Twitter avatar BBCNews BBC News (UK) Wednesday's Times: "PM flies back to chaos" (via @MsHelicat) #BBCPapers #TomorrowsPapersToday https://t.co/1zEyGbGupJ

Sommigen hielden hun hart vast voor de voorpagina van de Daily Mail, de krant die eind 2016 opzien baarde door drie rechters „de vijanden van het volk” te noemen. De raadsheren in kwestie hadden geoordeeld dat de regering toestemming van het parlement nodig heeft om de Brexit door te kunnen laten gaan. Deze woensdag lijkt de krant voor een voorzichtigere aanpak te kiezen, door niet zelf een oordeel te vellen maar Johnson te laten spreken:

Concurrent The Sun is stelliger: de rechterlijke uitspraak zou een farce zijn en gebaseerd op persoonlijke afkeur van premier Johnson. Ook benadrukt het dagblad dat Sun-lezers het níet eens zijn met de elf rechters.

De Daily Mirror kijkt naar het verleden én in de toekomst. Op de voorpagina prijken de gezichten van de zes premiers die het kortst in functie zijn geweest: van Earl of Bute (317 dagen) tot George Canning (119 dagen). De tabloid heeft Boris Johnson alvast aan het rijtje toegevoegd, met de omineuze woorden: „63 dagen... tot nu toe”.

Twitter avatar MsHelicat Helen Miller Wednesday’s MIRROR: There’s a special place in history waiting for you, Prime Minister #TomorrowsPapersToday https://t.co/YY21QSxMRb

Op de voorpagina van gratis dagblad Metro is Johnson strijdvaardiger. „Kom maar van me af, als het je lukt” kopt de krant. Het dagblad stelt dat Johnson „vernederd” is door de rechterlijke uitspraak, maar dat hij de strijd nog niet opgeeft.

Twitter avatar MetroUKNews Metro Newspaper UK Wednesday's front page:
GET RID OF ME
IF YOU CAN
#tomorrowspaperstoday #bbcpapers #skypapers https://t.co/4werSA9wyi

Ook opvallend is de uitgebreide aandacht voor de broche van Brenda Hale, de voorzitter van het Hooggerechtshof. Hale droeg tijdens de uitspraak een borstspeld in de vorm van een spin. Volgens The Times „spint Lady Hale een intrigerend web”, The Guardian meent dat de rechter een boodschap probeerde af te geven. Metro spreekt over „Spiderwoman” die het opneemt tegen de Hulk, oftewel premier Johnson. Oudere foto's van de rechter laten echter vooral een voorliefde voor grote broches in de vorm van insecten zien.

Lady Hale en haar broche. Foto Supreme Court/EPA

Dinsdagochtend vonnis van Hooggerechtshof over schorsing parlement

Het Britse Hooggerechtshof maakt dinsdagochtend om 11.30 uur Nederlandse tijd bekend of de schorsing van het parlement door premier Boris Johnson onwettig is. Het parlement zit sinds twee weken thuis. Als het aan Johnson ligt duurt deze schorsing in totaal vijf weken.

In het vonnis zijn twee zaken van gelijke strekking samen behandeld. De ene werd in Schotland aangespannen door 75 parlementsleden, onder leiding van Joanne Cherry van de Schotse Nationale Partij. Het Schotse Hooggerechtshof oordeelde eerder deze maand dat Johnsons schorsing het „oneigenlijke doel” had „om het parlement te bezweren” en dus onwettig was.

De tweede zaak diende in eerste aanleg in Londen en werd aangespannen door anti-Brexit activist Gina Miller. De Britse rechters gaven haar in deze zaak geen gelijk.

Tweespalt in Labour-top over Brexit-standpunt

De Labour-top is verdeeld over het Brexit-standpunt, bleek zaterdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Brighton. Een meningsverschil tussen partijleider Jeremy Corbyn en zijn tweede man, Tom Watson, leidde bijna tot een vertrek van de laatste.

Tijdens de partijbijeenkomst werd duidelijk dat Corbyn en vicepresident Watson het oneens zijn op twee punten. Watson wil in de Europese Unie blijven en is voorstander van een tweede referendum over de Brexit. Terwijl Corbyn had besloten dat Labour nog geen positie inneemt over Brexit en geen referendum wil voordat er verkiezingen zijn gehouden.

Daarop besloten medestanders van Corbyn een motie in te dienen om de functie van Watson af te schaffen. Na kritiek van partijprominenten zoals Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, werd deze motie ingetrokken. Ook Jeremy Corbyn zou tegen de motie zijn geweest, meldt Reuters. Watson bestempelde de motie als een „drive-by shooting”.

Johnson krijgt steun uit onverwachte hoek na afzeggen persconferentie

De Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft zich de woede op de hals gehaald van een aantal Britse politici. Nadat de Britse premier Boris Johnson was weggelopen na gejoel van demonstranten, hield Bettel maandag een persconferentie in zijn eentje. „Ik wilde eigenlijk meneer Johnson bedanken voor het gesprek dat we samen hadden”, zei hij lacherig wijzend het lege spreekgestoelte naast hem. Op enkele meters afstand riepen demonstranten: „Rot op Boris!”

Britse politici, onder wie enkele prominente critici van de premier, namen het opeens op voor Johnson en vonden het optreden van Bettel ongepast. Zo noemde Lagerhuislid Nicholas Soames, de kleinzoon van Churchill en onlangs nog door Johnson uit de partij gezet vanwege zijn kritiek op het Brexit-beleid, het optreden „zeer slecht”. Europarlementariër Daniel Hannan noemde de persconferentie een „anti-Brexit-bijeenkomst”. Ook Nick Boles, die enige tijd geleden uit de Conservatieve partij is gestapt, noemde het „onbeschoft” dat de persconferentie niet naar binnen werd verplaatst.

Twitter avatar NSoames Nicholas Soames Very poor behaviour by Luxembourg #showoff @BorisJohnson quite right not to be made a fool of #franklyunhelpfulgrandstanding

Ondertussen werden veel memes van het beeld van het lege spreekgestoelte gedeeld op Twitter. Guy Verhofstadt, de Brexit-onderhandelaar van het Europees Parlement, greep het moment aan om te verwijzen naar het interview dat Johnson zondag gaf waarin hij het Verenigd Koninkrijk vergeleek met de Hulk.

Twitter avatar guyverhofstadt Guy Verhofstadt From Incredible Hulk to Incredible Sulk https://t.co/15x1Kd9FX7

EC: nog geen goed voorstel binnen van regering-Johnson

De Europese Commissie heeft 45 dagen voor de geplande Brexit-dag nog geen geschikt alternatief plan ontvangen van het Verenigd Koninkrijk. EC-voorzitter Jean-Claude Juncker heeft maandag in een gesprek met de Britse premier Boris Johnson benadrukt dat het de verantwoordelijkheid van het VK is om met een „legale en startklare” oplossing voor de Brexit te komen.

Juncker noemde expliciet de backstop, de achtervang die is bedacht om te voorkomen dat er een harde grens komt tussen Ierland (EU-lid) en Noord-Ierland (onderdeel van het VK). Met een backstop zou het VK gedeeltelijk gebonden blijven aan Europese regels - de reden waarom Johnson er tegen is. Het VK heeft echter nog geen voorstel gedaan waarin een geschikt alternatief voor de backstop is opgenomen, aldus Juncker.

De backstop was opgenomen in de drie deals die de voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk Theresa May uitonderhandelde met de EU. Deze sneuvelden in het Britse parlement, waarbij de backstop het grootste bezwaar was.

Johnson herhaalde maandag bij monde van zijn woordvoerder dat hij vindt dat de backstop van tafel moet. Ook zei hij nogmaals dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU verlaat, hij ontkende uitstel te overwegen. Volgens de premier zullen de gesprekken met Brussel worden geïntensiveerd. Het was de eerste keer dat Johnson en Juncker elkaar ontmoetten sinds Johnson eind juli premier werd.

Johnson (l) en Juncker spraken elkaar maandag in Luxemburg. Foto Francisco Seco/Reuters

Welkom in een nieuw Brexitblog

In dit blog brengen we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Lees hier het Brexitblog van vorige week terug