Bijna 50.000 werknemers General Motors leggen werk neer

Ze eisen onder meer hogere lonen, een betaalbare zorgverzekering en een aandeel in de winst. Tientallen fabrieken liggen stil.

Het is de eerste keer in ruim een decennium dat GM-werknemers door het hele land staken.
Het is de eerste keer in ruim een decennium dat GM-werknemers door het hele land staken. Foto Jeff Kowalsky/AFP

Bijna 50.000 werknemers van de Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) hebben maandag het werk neergelegd om hun onvrede te uiten over hun arbeidsvoorwaarden. De stakers vormen de helft van het Amerikaanse personeelsbestand van GM. Hierdoor zijn 33 fabrieken en 22 distributiecentra in de Verenigde Staten stil komen te liggen. Het is de eerste keer in twaalf jaar tijd dat GM-werknemers in het hele land staken.

Het is onduidelijk hoe lang de staking zal duren. In een persbericht stelt vakbond United Automobile Workers (UAW) dat de werknemers hogere lonen en een betaalbare zorgverzekering eisen. Ook willen zij een aandeel in de winst van GM, meer baanzekerheid en duidelijkere afspraken voor tijdelijke krachten.

Terry Dittes, vicepresident van UAW, stelt dat werknemers „opkwamen voor General Motors toen het bedrijf ons het hardst nodig had”. Toen GM in financieel noodweer zat, gaven werknemers hun wettelijke loonsverhoging op om het bedrijf te redden. Nu de autobouwer weer winst maakt, vinden de werknemers dat zij hiervoor beloond moeten worden.

Reacties politici

GM noemt de staking teleurstellend. Het benadrukt dat de voorwaarden voor werknemers al zijn verbeterd in een aanbod dat de AUW eerder afsloeg. „We hebben een eerlijk aanbod gedaan waarin lonen, secundaire arbeidsvoorwaarden, investeringen en werkzekerheid ontzettend zijn verbeterd.”

De Democratische presidentskandidaten Bernie Sanders en Julián Castro laten via sociale media weten achter de werknemers te staan. Castro benadrukt dat GM-bedrijfsvoorzitter 281 keer zo veel verdient dan de gemiddelde werknemer. President Donald Trump roept de beide partijen op in gesprek te gaan. „Make a deal!

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Here we go again with General Motors and the United Auto Workers. Get together and make a deal!