Halsema: deel ambtswoning is privé

Burgemeester van Amsterdam De gemeenteraad wil nu wel een debat met Halsema over het verboden wapen waarmee haar zoon deze zomer werd gearresteerd.

Volgens burgemeester Halsema zijn er geen andere wapens in hun woning.
Volgens burgemeester Halsema zijn er geen andere wapens in hun woning. Foto Remko de Waal/ANP

De onthullingen over het wapen waarmee de zoon van burgemeester Femke Halsema in juli werd gearresteerd, hebben tot onrust geleid in de Amsterdamse politiek en ambtenarij. Op het stadhuis, zeggen goed ingevoerde bronnen, is het nieuws een bevestiging van iets waar al langer twijfels over bestaan: het gebrek aan bestuurlijke ervaring bij Halsema en professionaliteit in haar directe werkomgeving.

In een interview met NRC vertelde Halsema’s partner, filmproducent Robert Oey, afgelopen weekend dat het wapen van hem afkomstig was. Het ging om een echte, onklaar gemaakte revolver die hij als rekwisiet had gebruikt op een filmset. Het lag tien dagen in de ambtswoning, verstopt in een lade, alwaar hun zoon het vond. Volgende week wordt Oey door de politie gehoord vanwege verboden wapenbezit.

NRC deed onderzoek naar de herkomst van het wapen en legde de nieuwe feiten voor aan Halsema. Zij verwees door naar haar man, die bereid was tot een gesprek. Daarin erkende Oey de feiten en zei niet uit te kunnen sluiten dat er nog meer wapens in de ambtswoning liggen. „Want ik heb dozen [op zolder] waar allemaal gereedschap in zit, tot en met een Japans mes. [...] Al dat soort dingen zit nog in koffers. En weet ik veel wat allemaal nog meer.”

Niet op de hoogte

Halsema was niet op de hoogte van de aanwezigheid van het wapen in de woning, aldus Oey. Hij vertelde zijn vrouw er pas over op de avond dat hun zoon was gearresteerd. Toen de arrestatie van hun zoon een maand later uitlekte via De Telegraaf, deed de burgemeester geen melding van de betrokkenheid van haar man en de ambtswoning in een open brief aan alle Amsterdammers, terwijl ze daar toen al weken van op de hoogte was.

Halsema liet dit weekend via haar woordvoerder weten dat ze het huis aan de Herengracht beschouwt als „een privéwoning”. „Dat dit appartement zich op de bovenste verdieping van de ambtswoning bevindt, maakt het privéleven van de inwoners niet tot onderwerp van het publieke en politieke debat.” Ook zei ze dat er geen andere verboden wapens in de ambtswoning liggen, zoals Oey in het interview niet uitsloot.

Open brief

Een andere kwestie laat Halsema eveneens onbeantwoord: waarom schreef ze in haar open brief dat het om een „(verboden) nepwapen” ging, terwijl ze volgens haar man inmiddels wist dat het ging om een écht wapen – zij het onklaar gemaakt?

Lees ook het interview met Robert Oey: ‘Ik dacht nog even: moet ik die revolver beter verstoppen?’Een deel van de Amsterdamse gemeenteraad, die de arrestatie tot nu toe als een privézaak beschouwde, wil nu toch – op instigatie van oppositiepartijen VVD en FVD – een debat met Halsema.

Van de raad zal Halsema in eerste instantie weinig te duchten hebben. De meeste partijen geven aan haar te blijven steunen, of de kwestie nog steeds als een privézaak te beschouwen. De impact van deze nieuwe wending zal de burgemeester met name voelen in het bestuurlijk apparaat. Direct betrokkenen in en om het stadhuis lieten dit weekend tegen NRC hun verbazing blijken over de gang van zaken. Waarom heeft niemand in Halsema’s werkomgeving indringende vragen gesteld over de herkomst van het wapen, zoals Oey in het interview zegt? Waarom gaf Halsema toen én nu niet volledige openheid van zaken? Er zijn nog veel vragen – en niet alleen voor de gemeenteraad.