Emmy voor Michael Jackson-documentaire ‘Leaving Neverland’

De film over het vermeende kindermisbruik van Michael Jackson werd bekroond in de categorie ‘beste documentaire’.

De regisseur van 'Leaving Neverland', Dan Reed, met zijn Emmy.
De regisseur van 'Leaving Neverland', Dan Reed, met zijn Emmy. Foto Richard Shotwell/AP

De documentaire Leaving Neverland, over het vermeende seksuele misbruik van minderjarigen door popster Michael Jackson heeft zondag (zaterdagavond lokale tijd Verenigde Staten) een Emmy gewonnen voor beste documentaire.

De Emmy’s zijn de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen en worden ieder jaar bij de aanvang van het nieuwe tv-seizoen uitgereikt. Volgende week worden de Emmy’s in de hoofdcategorieën uitgereikt.

Leaving Neverland was in vijf non-fictiecategorieën genomineerd voor een Emmy: naast beste documentaire (die de film won) ook voor regie, beeldbewerking, geluidsbewerking en geluidsmix.

De documentaire van regisseur Dan Reed kwam begin dit jaar uit. Hij vertelt de verhalen van twee mannen, Wade Robson en James Safechuck, die in hun kindertijd bevriend waren met Michael Jackson en zeggen door de zanger te zijn misbruikt. De bijna vier uur durende documentaire wordt geroemd omdat de complexiteit en mechanieken van kindermisbruik in beeld wordt gebracht.

Lees ook: Michael Jackson, kleine freak, wie heeft je zo gemaakt?

Jacksons nabestaanden veroordelen Leaving Neverland echter. Zij vinden dat het „geen documentaire” is omdat de familie nooit om weerwoord is gevraagd, en noemden de twee mannen „opportunisten”.

Emmywinnaars

Andere winnaars dit weekend waren onder meer The Simpsons (beste animatieserie), de Netflix-makeovershow Queer Eye (vier Emmy’s) en RuPauls kostuum- en performance wedstrijdshow Drag Race (beste reality show). Anthony Bourdain Parts Unknown, het culinaire reisprogramma van Anthony Bourdain (1956-2018) werd bekroond met twee Emmy’s.

Zangeres Beyoncé was zes keer genomineerd voor de concertfilm Homecoming maar viel niet in de prijzen. James Corden’s Carpool Karaoke ging er met de prijs voor ‘beste vooraf opgenomen variété-special’ vandoor: