2.500 kilo afval uit de Noordzee gehaald

Duikers haalden 2.500 kilo afval uit de Noordzee. Hiervan is 500 kilo afkomstig uit containers die overboord zijn geslagen van het vrachtschip MSC Zoe.

Afval van het vrachtship MSC Zoe op het schip Commandant Fourcault.
Afval van het vrachtship MSC Zoe op het schip Commandant Fourcault. Foto Phil Nijhuis/ANP

De afgelopen negen dagen hebben duikers 2.500 kilo afval uit de Noordzee gehaald. Zeker vijfhonderd kilo is afkomstig uit containers die in januari overboord zijn geslagen van het vrachtschip MSC Zoe. Dat heeft de Stichting Duik de Noordzee Schoon zondag bekendgemaakt.

Duikers troffen op scheepswrakken en kunstriffen zo’n vijfhonderd kilo aan kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen aan. Tussen Ameland en Schiermonnikoog werd op ieder wrak afval van de MSC Zoe aangetroffen. Ook werd zo’n 2.000 kilo aan visnetten uit het water gehaald. Vissen, kreeften en krabben kunnen in deze netten verstrikt raken.

Lees ook: Terschelling houdt nog lang last van deze rotzooi

342 containers overboord

Het vrachtschip MSC Zoe verloor in januari 342 containers door slecht weer. Volgens Rijkswaterstaat zijn 298 containers inmiddels geborgen. Niet alles kan worden opgeruimd omdat de inhoud wegdrijft of onder het zand verdwijnt. De vondst van afgelopen dagen toont volgens de stichting dat het opruimen nog steeds kan. „Als dat echter niet snel gebeurt, wordt berging vrijwel onmogelijk omdat veel afval onder het zand verdwijnt.”

Beelden van de opruimactie.

Na de ramp beloofde rederij Mediterranean Shipping Company (MSC) de rekening te betalen. Volgens Rijkswaterstaat heeft de rederij tot nu toe slechts 600.000 euro betaald van de 3,35 miljoen euro die het opruimen van de containerinhoud heeft gekost. De gesprekken met de rederij verlopen moeizaam, maakte Rijkswaterstaat woensdag bekend.

In de nacht van 1 op 2 januari verloor het vrachtschip de containers ter hoogte van het Duitse eiland Borkum. Het leger werd ingezet om de inhoud te ruimen. Kort hierna kondigde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) aan onderzoek te doen naar de ramp. De OVV probeert onder meer in kaart te brengen welke gevolgen het overboord slaan van de containers heeft voor de omgeving.