Sidderen met 860 volt

Foto Paulo Oliveira / Imageselect

Dé sidderaal bestaat niet. Hoewel Linnaeus al in 1766 schreef over de Electrophorus electricus, hebben Braziliaanse biologen nu ontdekt dat er nóg twee soorten bestaan. Hun ontdekking beschrijven ze deze week in Nature Communications.

En dat niet alleen: ze hebben ook ontdekt dat een van die nieuwe soorten, Electrophorus voltai, stroomstoten tot 860 volt kan genereren: de hoogste elektrische spanning die ooit bij een dier is gemeten. Tot nu toe werd gedacht dat sidderalen elektrische schokken van ‘slechts’ 650 volt konden produceren.

De biologen stelden de soortenrijkdom vast op basis van genetisch onderzoek, maar ook qua uiterlijk zijn de sidderaalsoorten van elkaar te onderscheiden: zo is de kop van Electrophorus voltai eivormig en die van Electrophorus electricus U-vormig.