Saoedi-Arabië draait olieproductie met helft terug na drone-aanval

Exploderende drones van Houthi-rebellen troffen zaterdag Saoedische olie-installaties. Saoedi-Arabië kan daardoor ruim vijf miljoen vaten olie per dag minder produceren.

Rookwolken stijgen op uit de raffinaderij in Abqaiq, die getroffen werd door exploderende drones van Houthi-rebellen.
Rookwolken stijgen op uit de raffinaderij in Abqaiq, die getroffen werd door exploderende drones van Houthi-rebellen. Foto Reuters

Saoedi-Arabië moet zijn olieproductie met de helft terugdraaien als gevolg van een reeks aanvallen met exploderende drones zaterdagochtend op twee grote installaties. Dat heeft het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bevestigd, meldt persbureau Reuters. De drone-aanvallen waren het werk van Houthi-rebellen uit Jemen.

Dat de Saoedische olieproductie zo’n gevoelige klap heeft opgelopen, kan een grote invloed hebben op de wereldwijde olieprijzen. Saudi Aramco schat door de aanvallen 5,7 miljoen vaten olie per dag minder te kunnen produceren. Dat aantal staat gelijk aan circa 5 procent van de mondiale vraag. Daarnaast is ook de gasproductie ongeveer gehalveerd. Volgens het Internationaal Energieagentschap is er op dit moment nog „genoeg voorraad” om aan de oliebehoefte te voldoen.

Rookwolken van oliebranden bij Abqaiq. Foto Reuters

Wanneer de schade is hersteld en de productie weer kan worden verhoogd, is nog onbekend. Een bron zegt tegen Bloomberg dat Aramco de productie redelijk snel weer kan opstarten. Volgens een andere bron heeft de top van het concern een spoedvergadering belegd om de situatie te bespreken.

Lees ook: Zonder drone ben je nergens: als de VS niet leveren, dan China wel

De drones hadden het voorzien op twee olie-installaties van Aramco, in Abqaiq en Khurais. Die eerste is de grootste olieraffinaderij ter wereld. De Houthi’s zeggen dat ze tien onbemande vliegtuigjes hebben ingezet. De exploderende drones veroorzaakten grote branden in de installaties. Die zijn inmiddels onder controle. Volgens de staatstelevisie zijn er geen slachtoffers gevallen, maar een getuige van Reuters heeft meerdere ambulances gezien in Abqaiq.

VS geven Iran de schuld

Minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Mike Pompeo gaf zaterdagavond Iran de schuld van de drone-aanval. Volgens hem is er geen bewijs dat de vliegtuigjes afkomstig waren uit Jemen. Teheran heeft „een ongekende aanval ingezet op de energievoorziening van de wereld”, aldus Pompeo. President Trump belde eerder op de dag al met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Houthi-rebellen uit Jemen plegen de laatste tijd vaker aanvallen met drones op Saoedi-Arabië. Ze raakten al eerder doelwitten in de Saoedische olie-industrie, maar zo veel schade als zaterdag richtten de aanvallen nog nooit aan. Saoedi-Arabië voert een coalitie van Arabische en Afrikaanse landen aan die in de Jemenitische burgeroorlog tegen de Houthi’s vecht.

De locaties van de aanvallen: