Nieuwe stakingen grondpersoneel KLM aangekondigd

Eerdere werkonderbrekingen, die twee uur duurden, leidden tot tientallen afgelaste vluchten. Volgende week zal het grondpersoneel vier uur staken, aldus FNV.

Het grondpersoneel van KLM licht reizigers in tijdens een eerdere staking op Schiphol.
Het grondpersoneel van KLM licht reizigers in tijdens een eerdere staking op Schiphol. Foto Ramon van Flymen/ANP

Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week opnieuw staken. Dat heeft vakbond FNV zaterdag bekendgemaakt. De werkonderbreking, die „minstens 48 uur van tevoren” wordt aangekondigd, zal vier uur duren. Dat is twee keer langer dan eerdere stakingen. Die leidden tot de uitval van tientallen vluchten.

Vrijdagnacht waren er cao-onderhandelingen tussen KLM en onder meer FNV, maar die liepen volgens de vakbond op niets uit. De luchtvaartmaatschappij „blijft halsstarrig weigeren om tot een goede cao voor het grondpersoneel te komen”, aldus FNV-bestuurder Jan van den Brink. De vakbond wil onder andere een jaarlijkse loonsverhoging van 4 procent, minder zware roosters en een betere verhouding tussen uitzendkrachten en vaste medewerkers. KLM biedt een verhoging van bij elkaar 6 procent in drie jaar tijd.

De onderhandelingen tussen KLM en de vakbonden duren al maanden. Vorige week legden onder meer het personeel bij de bagageafdeling en de sleep- en tankdienst tweemaal twee uur het werk stil. Dit leidde tot het uitvallen van 62 vluchten op maandag en twaalf op woensdag. Een voor afgelopen zondag aangekondigde staking die vier uur zou duren, ging uiteindelijk niet door. FNV zei toen „tekenen” te hebben ontvangen „dat KLM op voor ons belangrijke punten stappen wil gaan zetten”.

Zo’n 15.000 mensen vallen onder het grondpersoneel van KLM. 4.200 van hen zijn aangesloten bij FNV Luchtvaart.