‘Mijn lichaam kan slecht tegen vlees’

In het mandje

Foto Casper van der Veen

Joyce Overheul (29), beeldend kunstenaar, is in de toko voor haar avondmaaltijd. „Ik maak Vietnamese summer rolls, helemaal plantaardig.”

Kon je alles vinden?

„Het rijstpapier, de chutney, pinda’s, pepers en noedels gaan in de rolls, die producten koop ik hier. Groente en andere verse dingen haal ik bij een versmarkt. Wat ik in de toko of bij de versmarkt niet kan vinden, haal ik bij de supermarkt. Maar ik hoop dat dat niet hoeft.”

Geen fan van supermarkten?

„Als ik daar al iets koop, doe ik het via internet. Dat scheelt tijd en is vaak goedkoper, online zijn meer budgetproducten te vinden.”

Foto Casper van der Veen

Dus je let op de kosten.

„Ja, ik let wel op de centen, want voor mij als kunstenaar is het elke maand maar de vraag hoeveel er binnenkomt. Gelukkig zijn de meeste producten die ik koop niet duur. Wasmiddel maak ik zelf door geraspte olijfzeep in water te koken.”

Vers is belangrijk?

„Ik proef het verschil, het is betere kwaliteit. Ik haal liever vaker in de week verse groente en vers fruit dan dat ik wekelijks spul bij de supermarkt koop en daarvan een deel moet weggooien omdat het snel bedorven is.”

Eet je helemaal geen vlees?

„Ik vind het wel lekker, maar mijn lichaam kan er slecht tegen. Dus ik eet het weinig. Soms als vrienden het hebben klaargemaakt of als een restaurant geen goede vega-optie heeft, dan eet ik wel vlees.”