IJzersterk debuut voor Anne van Dam bij Solheim Cup in Schotland

Golf Golfster Anne van Dam (23) was haar zenuwen de baas tijdens haar entree in de Solheim Cup, de strijd tussen Europa en de VS.

Anne van Dam is benieuwd waar haar bal terechtkomt op de zevende hole.
Anne van Dam is benieuwd waar haar bal terechtkomt op de zevende hole. Foto Russell Cheyne/Reuters

Anne van Dam maakte vrijdagmiddag haar debuut in de Solheim Cup, de tweejaarlijkse wedstrijd tussen de beste golfsters van Europa en de Verenigde Staten. In de ochtendsessie van de openingsdag had de 23-jarige Nederlandse nog moeten toekijken. Van Dam zag vanaf de zijlijn hoe haar Europese teamgenoten de favoriete Amerikaansen in de foursomes (één bal per team) op achterstand zetten.

In de fourballs (elke speler een eigen bal) mocht Van Dam de Centenary Course op in het Schotse Gleneagles, met aan haar zijde de vijftien jaar oudere Noorse Suzann Pettersen. Ze versloegen Danielle Kang en Lizette Salas, speelsters uit de mondiale top-20. Van Dam is nummer 100 van de wereldranglijst, tweevoudig majorwinnaar Pettersen is na haar zwangerschapsverlof gezakt naar plaats 665.

Tweede Nederlandse

Anne van Dam is de tweede Nederlandse die meedoet aan de Solheim Cup, die voor de zestiende keer wordt gespeeld. Christel Boeljon, die inmiddels met topgolf is gestopt, had in 2011 de primeur. Zij speelde destijds op Kileen Castle in Ierland drie partijen, waarvan ze er twee verloor en een won. Die overwinning boekte Boeljon op de slotdag in de singles. Met haar gewonnen punt zorgde zij voor de ommekeer en dat leverde Europa de eindzege op.

Als Van Dam met het Europese team ook de Solheim Cup wint, zou dat een bijzondere prestatie zijn. Niet alleen won de VS tien van de vijftien eerdere edities, op papier hebben de Amerikanen een sterkere ploeg, met Lexi Thompson, ’s werelds nummer drie, en Nelly Korda, de mondiale nummer tien, als blikvangers. De 21-jarige Korda is de jongste dochter van de Tsjechische voormalige proftennisser Petr Korda, winnaar van de Australian Open in 1998.

Met zus Jessica (26) schreef zij bij deze Solheim Cup op voorhand geschiedenis: nooit eerder deden er twee zusjes mee. Vrijdagochtend speelden de Korda’s zij aan zij en wonnen ze ruim van de Duitse Caroline Masson en Jodi Shadoff uit Engeland.

Voor Van Dam, die in 2013 meedeed aan de Junior Solheim Cup, is deelname aan de volwassen versie de beloning voor haar prestaties op de Ladies European Tour. Zij won in de voorbije twaalf maanden drie toernooien en werd vorige maand zesde bij het Schotse Open. Sinds februari speelt Van Dam op de LPGA Tour. Op het Amerikaanse profcircuit kwam ze nog niet verder dan een gedeelde vijftiende plaats.

Na de eerste dag leidt Europa met 4,5 - 3,5. De Solheim Cup gaat zaterdag verder met opnieuw vier foursomes en vier fourballs, zondag vormen de twaalf singlepartijen het slotstuk.