Ajax verovert koppositie met 4-1-overwinning op Heerenveen

De Amsterdammers staan op doelsaldo boven PSV, dat dankzij vijf doelpunten van Donyell Malen met 5-0 van Vitesse won.

Sven Botman (l) van sc Heerenveen in duel met Quincy Promes van Ajax.
Sven Botman (l) van sc Heerenveen in duel met Quincy Promes van Ajax. Foto ANP

Ajax heeft met een thuisoverwinning op sc Heerenveen de koppositie in de eredivisie veroverd. De Amsterdammers wonnen zaterdag met 4-1 en behaalden hun vierde overwinning van het seizoen. PSV won ook, met 5-0 van Vitesse, en klom naar de tweede plek. Donyell Malen scoorde alle vijf de Eindhovense doelpunten.

In de Johan Cruijff Arena opende Dusan Tadic in de 14de minuut de score voor Ajax. Daar had hij wel wat geluk voor nodig: een vrije trap van Klaas-Jan Huntelaar ging via de rug van de Serviër het doel in. Het was voor Tadic het twaalfde thuisduel op rij waarin hij een doelpunt maakte. Acht minuten later scoorde Jens Odgaard voor Heerenveen de 1-1. Even later werd een tweede goal van de Friezen afgekeurd door de VAR.

Het was Ajax dat nog voor rust op voorsprong kwam, dankzij een treffer van Nicolás Tagliafico. In het kwartier na de pauze besliste Ajax de wedstrijd vervolgens definitief: Perr Schuurs scoorde de 3-1 (52ste minuut) en Tagliafico de 4-1 (58ste minuut).

Vijf doelpunten

PSV had in eigen stadion geen moeite met Vitesse. De bezoekers kwamen tot slechts één schot op doel, terwijl Donyell Malen aan de andere kant het ene na het andere doelpunt maakte. De aanvaller scoorde in de 18de, 36ste en 46ste minuut, voordat hij in de 83ste en 89ste minuut ook nog twee penalty’s benutte. Een record vestigde Malen niet, want Heerenveen-speler Afonso Alves scoorde in 2007 niet minder dan zeven keer in een duel tegen Heracles Almelo.

Ajax en PSV hebben na zaterdagavond allebei dertien punten. De Amsterdammers hebben echter een beter doelsaldo. Vitesse houdt de derde positie ondanks de nederlaag, de eerste voor de club dit seizoen. De ploeg uit Arnhem heeft elf punten, één meer dan AZ en FC Utrecht, die zaterdag allebei wonnen.