Afscheid van Mugabe

Foto
Foto Siphiwe Sibeko

Opnieuw probeerden vrijdag duizenden Zimbabweanen een glimp op te vangen van het stoffelijk overschot van Robert Mugabe in het Rufaro-stadion in de hoofdstad Harare. Voor de tweede dag was daar zijn lichaam opgebaard, nadat donderdag mensen gewond waren geraakt bij een poging om hun oud-president, die vorige week op 95-jarige leeftijd overleed in Singapore, de laatste eer te bewijzen. Inmiddels is duidelijk dat Mugabe zal worden bijgezet op het Heroes’ Acre, de begraafplaats die is gereserveerd voor leidende figuren van de ZANU-PF, de partij van Mugabe, in de strijd tegen het kolonialisme. Eerst wilde de familie niet dat Mugabe zou worden begraven bij het monument, dat hij zelf door Noord-Koreaanse architecten liet bouwen. Ze zijn nog steeds bitter over de manier waarop hij in 2017 werd gedwongen af te treden en wilden hem daarom begraven in zijn geboortedorp Katuma.

Dat zou worden uitgelegd als een nederlaag voor president Emmerson Mnangagwa, de man die Mugabe afzette, en als een gebrek aan eensgezindheid binnen ZANU-PF. Minister van Buitenlandse Zaken Sibusiso Moyo ontkende dat er sprake was van onenigheid. De verwarring zou alleen zijn ontstaan doordat het overleg met de familie, die in Singapore was om het lichaam van Mugabe op te halen, lastig was. Een regeringswoordvoerder zei dat Mugabe zondag een staatsbegrafenis zou krijgen. Dat werd ontkend door Leo Mugabe. Volgens de neef van de oud-president is er zondag een officiële ceremonie waar hij in besloten kring wordt begraven.