vervoer

RDW keurt aangepaste Stint af

De nieuwe versie van de Stint mag de weg nog niet op. Keuringsdienst RDW heeft het aangepaste voorstel voor de elektrische bolderkar afgekeurd, maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag bekend. Hoewel de kar „op essentiële punten” is verbeterd, zijn er nog gebreken vastgesteld.

Zo heeft de nieuwe Stint tien zitplaatsen, terwijl er maximaal acht zijn toegestaan voor dit type voertuig. Ook is de maximale snelheid 20 kilometer per uur, waar de RDW vanwege kantelgevaar een maximale snelheid van 17 kilometer per uur adviseert. Verder schrijft de RDW dat de fabrikant niet heeft onderbouwd waarom de Stint geen „beschermingsstructuren” heeft aan de voor- en achterzijde.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) wil het advies van de RDW volgen. De fabrikant is volgens haar op korte termijn van plan een nieuwe aanvraag in te dienen voor een verder aangepast voertuig.

De Stint werd vorig jaar verboden na een dodelijk ongeluk in Oss waarbij zo’n voertuig het spoor op schoot. Vier jonge kinderen kwamen om. De minister besloot twee weken later de Stint te verbieden vanwege „potentiële veiligheidsrisico’s”.