Tweets

Vrouwenrechtenactivist Musa toch niet vervolgd

Vrouwenrechtenactivist Shirin Musa wordt toch niet vervolgd voor smaadschrift vanwege uitlatingen die ze vorig jaar deed op Twitter. Na onderzoek heeft het Openbaar Ministerie besloten dat de zaak wordt geseponeerd omdat er geen sprake is van strafbare feiten.

Vorig jaar besloot het OM Musa te vervolgen na uitlatingen over de van verkrachting beschuldigde Soerin Narain, voorzitter van Stichting Vobis/Hindustani. Hij was genomineerd voor de Joke Smitprijs, een prijs voor mensen die hebben bijgedragen aan vrouwenemancipatie.

Musa vond de nominatie ongepast en maakte onder meer een vergelijking met Harvey Weinstein. Narain stond in 2014 voor de rechter, maar werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Narain deed aangifte naar aanleiding van de tweets. Het OM besloot over te gaan tot vervolging omdat Musa de voor- en achternaam van Narain gebruikte en beschuldigingen uitte die „de goede naam van het slachtoffer” aantastte.

Het OM seponeert de zaak omdat Musa de uitlatingen deed in het algemeen belang en in het licht van haar directeurschap van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom. (NRC)