Thuiskok

Gestoomde pieterman

SONY DSC
SONY DSC

Voor de avonturiers onder ons: de stekels van pietermannen zijn giftig en kunnen onder meer zwellingen, hartkloppingen, koorts en braken veroorzaken. Maar als de visboer ze wegknipt, is er niks aan de hand. En voor wie liever geen risico neemt: dit recept is ook heerlijk met een andere mooie vis(filet).

Schenk een bodempje water in een pan. Zet er een stoommandje of stoomrekje op en plaats de deksel erop. Let erop dat het mandje of het rooster het water net niet raakt. Breng het water aan de kook. Leg de vis in het mandje of op het rooster, plaats de deksel terug en zet het vuur iets lager; let op dat het wel blijft stomen. Stoom de vis in ongeveer zeven minuten net gaar.

Rooster ondertussen de amandelen in een kleine droge koekenpan totdat deze mooi gekleurd zijn. Schep de roomboter erbij. Als de boter begint te kleuren draai je de pan een beetje rond zodat de boter gelijkmatig kleurt. Zodra de boter een mooie goudbruine kleur heeft doe je het vuur uit. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout. Leg de vis op een schaal en schep de lichtgebakken boter met amandelen en peterselie erover. Serveer met schijfjes citroen.