Republikeinse lobbygroep maakt spotje met ‘brandende’ Ocasio-Cortez

In de pauze van een debat tussen Democratische presidentskandidaten zond ABC een filmpje uit waarin het gezicht van de jonge Democraat Ocasio-Cortez in vlammen opgaat.

Congreslid Ocasio-Cortez in Washington.
Congreslid Ocasio-Cortez in Washington. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Het reclamefilmpje begint met een portret van de glimlachende Democraat Alexandria Ocasio-Cortez. Op de achtergrond hoor je pianospel en een vrouw die zegt „dit is het gezicht van socialisme”. Het filmpje neemt vervolgens een duistere wending wanneer het gezicht van de jonge politicus in vlammen opgaat.

Terwijl de Democratische presidentskandidaten donderdagavond een pauze hadden van hun debat, was tijdens de reclame op nieuwszender ABC een politiek spotje te zien van de Republikeinse lobbygroep New Faces GOP. Het wegsmeltende gezicht van Ocasio-Cortez maakt in de video plaats voor zwart-wit-beelden van slachtoffers van de Cambodjaanse genocide in de jaren zeventig. „Kent Alexandria Ocasio-Cortez de gruwelijkheden die bij socialisme horen?” vraagt de vrouwenstem zich af.

Lees ook: Het nieuwe gezicht van progressief Amerika

De video leidde tot een storm van reacties in de Verenigde Staten. Velen vinden het respectloos dat New Faces GOP een link legt tussen de Cambodjaanse genocide en de Democratische Partij. Sommige Twitteraars noemen de beelden zelfs een dreigement aan het adres van het Congreslid, weer anderen zeggen dat het riekt naar extreem-rechtse retoriek. Ook wordt er opgeroepen tot een boycot van zender ABC.

Bekijk hier de omstreden video.

Maker staat achter keuze

De Republikein achter de video, Elizabeth Heng, blijft ondanks de kritiek ferm achter het filmpje staan en zegt op Twitter dat „de politieke ideologie van Democraten heeft geleid tot de dood van miljoenen onschuldige slachtoffers”. Ze benadrukt dat ze het socialisme een „kwaadaardige ideologie” vindt.

Heng is een bekend gezicht in de Amerikaanse politiek. Afgelopen jaar deed ze mee aan de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden voor de staat Californië. Het spotje op ABC is volgens The Daily Beast betaald van het geld dat zij verzamelde voor haar politieke campagne.

Volgens Ocasio-Cortez is het filmpje niet meer dan „een liefdesbrief aan het white supremacy-mantra van de Republikeinse partij”. Haar collega Rashida Tlaib valt haar bij: „Men moet stoppen met angst zaaien en Congresleden demoniseren.”