Prinsjesdag

Minister Blok kan dienstdoen als designated survivor

Als het kabinet volgende week tijdens Prinsjesdag omkomt door een aanslag, kan minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) het gezag overnemen. Blok is dan op werkbezoek in Frankrijk en kan daarom dienstdoen als ‘designated survivor’. Het kabinet heeft aangekondigd op Prinsjesdag voor het eerst zo’n ‘overlever’ aan te wijzen. Nederlanders kennen de functie vooral uit de Netflixserie Designated Survivor. Die speelt in de Verenigde Staten, die al langer met een designated survivorwordt werken. Tijdens de State of the Union en presidentiële inauguraties wordt één minister op een geheime, zwaarbeveiligde locatie ondergebracht. Of Blok echt dé ‘overlever’ is, wil diens woordvoerder niet bevestigen. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst doet „uit veiligheidsoverwegingen geen nadere mededelingen”. (NRC)