Voor kindermisbruik veroordeelde tbs’er opgepakt na ontsnapping

Een veroordeelde kindermisbruiker ontsnapte donderdag tijdens zijn begeleid fietsverlof. Vrijdag is hij opgepakt na een tip aan de politie.

Het hekwerk rond tbs-kliniek de Pompestichting in Nijmegen.
Het hekwerk rond tbs-kliniek de Pompestichting in Nijmegen. Foto Lex van Lieshout/ANP

Een patiënt uit een tbs-kliniek in Nijmegen is vrijdag opgepakt op een camping in Zeeland nadat hij bijna een dag was ontsnapt. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De man uit Barneveld werd in 2013 veroordeeld voor ontucht met zes meisjes, allen jonger dan acht jaar. Volgens het OM is de man een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.

De politie verspreidde vrijdag de naam en een foto van de man, in de hoop dat omstanders hem zouden herkennen. Het gaat om de 42-jarige Johannes ‘Harry’ van E, die verbleef in de kliniek de Pompestichting. Hij was met fietsverlof in het buitengebied van het Gelderse Malden. Volgens de NOS ontving de politie een tip over de locatie waar Van E. zich bevond, waarna hij door een speciaal team is gearresteerd. Het is onduidelijk hoe hij in Zeeland terecht is gekomen.

Lees ook over tbs in Nederland: Ook gedwongen tbs-behandeling kan succes hebben

Gevaar voor zichzelf en omgeving

Bij de veroordeling in 2013 werd vastgesteld dat Van E. een verhoogd risico op recidive heeft en dat hij een seksuele voorkeur heeft voor minderjarigen. De rechtbank legde destijds tbs met dwangverpleging op. Volgens het OM kan hij anderen of zichzelf iets aandoen. De slachtoffers en hun familieleden zijn vrijdag op de hoogte gesteld van de ontsnapping.

Het is de tweede keer in twee weken tijd dat iemand uit tbs-kliniek de Pompestichting ontsnapt. Eerder ontsnapte een man door een raam te forceren en over een hek te klimmen. Hij werd enkele uren later opgepakt.

In een verklaring van de Pompestichting staat dat de kliniek er alles aan doet om incidenten te voorkomen, maar dat deze niet „volledig uit te sluiten” zijn. Verder schrijft de kliniek dat het verloftraject zeer zorgvuldig wordt opgebouwd via vastgestelde procedures. „Verlof heeft een belangrijke rol in het veilig terugkeren naar de samenleving.​”