NVWA

Toezicht op slachthuizen noorden van Nederland problematisch

Het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op slachthuizen in het noorden van Nederland schiet tekort. Dat blijkt donderdag uit een rapport, gemaakt in opdracht van minister Schouten (Landbouw, CU). NVWA-keuringsartsen blijken niet altijd naar misstanden te handelen. Ook hebben keuringsartsen en exploitanten van slachthuizen te hechte relaties. Schouten schrijft de Tweede Kamer dat „het toezicht op alle schakels van de productieketen van dieren” problemen kent. Ze stelt verder dat niet alleen het toezicht moet verbeteren, maar ook de slachthuizen, „die vanuit economisch gewin wrakke dieren” transporteren. Het onderzoek werd ingesteld na onthullingen eerder dit jaar over misstanden in kleine en middelgrote slachthuizen in het noorden van Nederland. (NRC)