In beeld

Dit zijn de winnaars van de NRC Fotowedstrijd van augustus

Met de foto 'Prooioverdracht' wint Th Kwakman de vakjuryprijs van augustus, met als thema ‘Natuur en dier’. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
Prooioverdracht - “Het lijkt een luckyshot! De vleugels staan perfect, het vleugelspel is prachtig. Er spreekt een verhaal uit deze foto. Alles klopt: vorm, moment en inhoud, maar het heeft ook iets rauws. Dit beeld doet denken aan de fabel van Fontaine over de raaf en de kaas.”
TH Kwakman
2. “Is dit met een wild-trap gemaakt? Dat doet de vraag rijzen: wanneer ben je nog een fotograaf? We hebben een zwijntje nog nooit op deze manier gefotografeerd gezien. Is het natuur? Het lijkt wel een opgezet dier.”
Chantal Tamming
3. Wat een vis! - "Het beeld is spannend, gelaagd en het heeft een mooie compositie."
Nico Jaarsma
4. Rog. - “Humor voert de boventoon door de blik in zijn ogen en de rij tandjes. Je ziet hem denken: ‘Haal me hieruit!’ De vis lijkt zich voor te doen als een ander dier, of als een mens.”
Clemens Teunissen
6. Zwaan in Flevo-landschap. - “Deze foto heeft een goeie absurditeit. Het beeld heeft een lekkere omgeving, je voelt Nederland er echt doorheen.”
Gert Hartman
7. Breedscheenjuffer. - “Je ziet hier ‘de mens in de insect’. De compositie doet denken aan de dames van Calle Cuauhtemoctzin, Mexico City van Henri Cartier Bresson.”
Janita Arkema
7. Druk. - “Het is leuk om de dingen eromheen te zien; een mooie kijkplaat. Het beeld roept vragen op als: is het geënsceneerd? Waarom hangen er kleren?”
Anne-Marie Vermaat
8. IJsvogel in vlucht met vis. - “Het gaat om het specifieke moment, hij is bijna op het paaltje geland. Zal de vogel naar achteren vallen, omdat zijn prooi zo zwaar is? Dit beeld is een precisiewerkje van zowel vogel als fotograaf.”
Harry Kiewiet
9. “De schapen lijken te zeggen: ‘Lekker saai …’ Het beeld is heel Nederlands en doet je grinniken. Het is ook mooi door het grotere perspectief, je ziet de hele wei.”
G. Burgess
10. Escargot your own way. - “Je ziet echt een klein beest in een grote omgeving. Thema van de foto samengevat: ‘Het is hard werken in de natuur’”
Jan Tengbergen
De publiekswinnaar: Rawhide aan zee
Karin Cijsouw