Cultuurcampus op Zuid stap dichterbij

Zou het er dan toch van komen? Volgens een adviescommissie is de tijd nu rijp voor een iconisch Nationaal cultureel en wetenschappelijk instituut (NCWI) op Rotterdam-Zuid. In dit advies worden drie potentiële locaties aangewezen voor de 300 miljoen kostende Cultuurcampus. Het centrum zou op 1 september 2025 haar deuren moeten openen.

In 2016 werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen om de komst van een groot, vooruitstrevend instituut op Zuid te onderzoeken. Voormalig bestuursvoorzitter Pauline van der Meer Mohr van de Erasmus Universiteit heeft een eerste verkenning uitgevoerd. Met het advies is de komst van een iconische cultuurcampus weer een stap dichterbij gekomen.

Het advies is deze week naar de Rotterdamse raad gestuurd. Bestuursvoorzitter Wilma Franchimon van Codarts, directeur Theo Kemperman van de Rotterdamse bibliotheek en Marco Pastors van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid benadrukken in het advies dat Rotterdam toe is aan een nieuw icoon en dat Zuid een inhaalslag verdient. „Het is een goed moment, er is ruimte en er is interesse om mee te investeren”, constateren de drie.

De eerste van de drie mogelijke locaties voor het toekomstige NCWI is de Maassilo, nu al een creatieve hotspot met ruimte om uit te bereiden op het water. De tweede mogelijkheid is het diep in Zuid gelegen Hart van Zuid, waar de campus een belangrijke aanvulling kan zijn op Ahoy en het nog te openen Kunstenpand. Tot slot heeft ook het Charloisse Hoofd potentie. Hier vertrekt Van Leeuwen recycling groep. Een iconisch centrum op deze plek zou een flinke boost betekenen voor de wijken in het westen en vormt een mooie verbinding tussen Noord en Zuid.

Het centrum zelf krijgt een oppervlakte van zo’n 50.000 m2, is te lezen in het advies. In een iconisch gebouw komt ruimte voor de Erasmusuniversiteit, Codarts en Hogeschool Rotterdam. Ook de TU Delft heeft interesse. Scholieren uit de omliggende wijken kunnen er huiswerk maken. Toeristen en Rotterdammers kunnen er terecht voor optredens, een drankje of diner of om te genieten van het bijzondere gebouw. „We willen binnenkort al beginnen met activiteiten en onderwijs in tijdelijke huisvesting op een van de drie locaties”, zegt Franchimon. „Nu is er interesse en aandacht voor dit project. Zo kunnen we dat vasthouden.” Dat kan bijvoorbeeld in tijdelijke huisvesting. Als het gebouw klaar is, kan iedereen vervolgens daar zijn of haar intrek nemen.

Het Rotterdamse college van b. en w. is positief over het advies en heeft deze week besloten door te gaan met onderzoeken naar de haalbaarheid van de Cultuurcampus. Als eerst laat het college de drie genoemde locaties beoordelen en onderzoeken, laat een woordvoerder van wethouder Said Kasim (cultuur, D66) weten.

Het pand zal ongeveer 300 miljoen euro gaan kosten. Een deel van de kosten zal waarschijnlijk worden betaald door de onderwijsinstellingen die er hun intrek nemen. Daarnaast komt mogelijk een deel van de gemeente. „En we zoeken externe partners die een bijdrage willen leveren”, zegt Franchimon. „Tot nog toe hebben we enthousiaste reacties gekregen.”