Amsterdam Museum heeft het niet meer over de Gouden Eeuw

Foto Evert Elzinga/ANP

Amsterdam. Het Amsterdam Museum gaat de term ‘Gouden Eeuw’ per direct niet meer gebruiken. Het museum meldde donderdag dat de term in de komende periode van alle uitingen verdwijnt. De term zou de lading van de zeventiende eeuw niet dekken.

Het museum is van mening dat „de vele negatieve kanten van de zeventiende eeuw” – zoals armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel – worden genegeerd door de deze periode aan te duiden als de Gouden Eeuw. Door afstand te doen van de term moeten deze „andere perspectieven” mogelijk worden gemaakt. De zeventiende eeuw wordt in de Nederlandse geschiedenis omschreven als de Gouden Eeuw, omdat Nederland in deze periode op economisch en militair gebied een wereldmacht was.

Met het schrappen van de term wil het Amsterdam Museum dat de geschiedenis niet „slechts vanuit het perspectief van de machthebbers wordt bezien”.

De term verdwijnt de komende periode in alle uitingen waar het museum zijn collectie uit deze periode toont. Zo wordt de titel van de tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ veranderd in ‘Groepsportretten van de zeventiende eeuw’. De aanpassing is een stap in een proces om het Amsterdam Museum „meerstemmig en inclusief” te maken. (NRC)