Allard Pierson Museum

Rechter gewraakt Krimgoud-zaak

De advocaten van Oekraïne hebben vrijdag in de zaak over het Krimgoud het gerechtshof Amsterdam gewraakt. Er is volgens advocatenkantoor Bergh Stoop & Sanders sprake van een „schijn van partijdigheid” en „vooringenomenheid” bij de voorzitter van het gerechtshof, Duco Oranje. Hij moet uitspraak doen in het voortslepende hoger beroep in de zaak tussen Oekraïne en Rusland.

De Krimgoud-zaak draait om een collectie met een gouden zwaardschede, pronkhelm en juwelen die al sinds 2014 in bruikleen zijn van het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Ten tijde van de tentoonstelling werd de Krim geannexeerd door Rusland. Het Allard Pierson besloot daarom de voorwerpen niet terug te sturen, uit angst dat de kunst in handen van Moskou zou vallen.

Oranje heeft in het verleden als advocaat de Russische staat verdedigd in een rechtszaak rond Yukos Oil. Advocaat Maarten Sanders vindt het vreemd dat Oranje van tevoren niet open is geweest over zijn verleden.

Een rechter oordeelde eind 2016 dat het Krimgoud teruggestuurd moest worden naar Kiev, omdat de voorwerpen behoren tot het erfgoed van Oekraïne. Vier musea op de Krim gingen tegen die uitspraak in beroep. Het is nu aan de wrakingskamer of Oranje zich moet terugtrekken.