In beeld

Zimbabweanen nemen afscheid van oud-president Mugabe

Het lichaam van de onlangs overleden Zimbabweaanse oud-president Robert Mugabe is woensdag aangekomen in zijn thuisland. Mugabe overleed vorige week in een ziekenhuis in Singapore op 95-jarige leeftijd. In 2017 trad hij af als president, nadat hij 38 jaar onafgebroken aan de macht was geweest. Zijn lichaam ligt opgebaard in een stadion in de hoofdstad Harare, waar de Zimbabweanen afscheid van hem kunnen nemen.
De kistdragers betuigen hun respect aan de voormalige president. Mugabe was een leidend figuur in de revolutie die Zimbabwe bevrijdde van de Britse overheersing en een einde maakte aan de rassenscheiding, toen het land nog bekend stond als Zuid-Rhodesië.
Foto Tony Karumba/AFP
Weduwe Grace Mugabe rouwt om het verlies van haar man. Spanningen tussen haar en de oude garde van de ZANU-PF, Robert Mugabe’s partij, speelden een centrale rol in de coup die in 2017 een einde maakte aan zijn presidentschap.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters
Mugabe begon zijn carrière als leraar en gaf les op verschillende scholen in het land. Hij werd pas politiek actief toen hij op zijn vijfentwintigste met behulp van een beurs in Zuid-Afrika kon studeren. Van 1964 tot 1974 zat hij vast in de gevangenis vanwege zijn kritiek op de koloniale machthebbers.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters
Rouwende Zimbabweanen komen aan bij het stadion waar Mugabe’s lichaam opgebaard zal liggen. De oud-president stond ten tijde van de revolutie bekend als een welbespraakte en kundige man, hij werd dus ook snel een leidend figuur binnen de bevrijdingsbeweging.
Foto Siphiwe Sibeko/Reuters
Mugabe kwam in 1980 als premier aan het roer te staan van een onafhankelijk Zimbabwe. Het had het begin moeten zijn van een beter tijdperk.
Foto Siphiwe Sibeko/Reuters
Vrouwen, gekleed in de kleuren van de ZANU-PF, heffen hun vuist in de lucht. Mugabe’s dood leidde tot verdeelde reacties. Waar hij voor sommigen het symbool is van Zimbabwe’s vrijheid, wordt hij door anderen vooral herinnerd vanwege de harde hand waarmee hij het land regeerde.
Foto Tony Karumba/AFP
Zimbabwe is onder Mugabe's heerschappij een van de armste landen ter wereld geworden. Het heeft tot veel onvrede geleid onder Zimbabwe’s jonge bevolking - 62 procent is jonger dan 25 jaar oud.
Foto Zinyange Auntony/AFP
De 'vader van het land' ligt opgebaard in zijn kist. Er is nog onduidelijkheid over waar hij begraven gaat worden. Mugabe's familie heeft het voorstel van president Mnangagwa om hem op een erebegraafplaats te begraven afgewezen.
Foto Zinyange Auntony/ AFP
Oppositieleider Nelson Chamisa condoleert Grace Mugabe. Tijdens de verkiezingen vorig jaar sprak Mugabe publiekelijk zijn steun uit voor Chamisa’s partij.
Foto Zinyange Auntony/AFP
Voordat Mugabe’s lichaam werd overgebracht naar het stadion, lag hij opgebaard in zijn residentie in een buitenwijk van Harare.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters
Een jonge vrouw draagt een T-shirt met daarop een afbeelding van Robert Mugabe.
Foto Aaron Ufumeli/EPA
Een lid van Mugabe’s presidentiële garde slaat zijn ogen neer. Mugabe was geen typische Afrikaanse revolutionair: hij stond bekend om zijn voorliefde voor Europese klassieke muziek.
Foto Philimon Bulawayo/Reuters
Mensen hebben zich verzameld op het dak van het stadion om de aankomst van de helikopter met het lichaam van Mugabe te zien.
Foto Jekesai Njikizana / AFP
Duizenden Zimbabwanen zijn naar het stadion gekomen om de oud-president hun eerste laatste eer te betonen.
Foto Siphiwe Sibeko/Reuters
Met de dood van Mugabe verliest Zimbabwe zijn eerste president. Het markeert het einde van een tijdperk voor een land dat in veel opzichten nog steeds naar vrijheid zucht.
Foto Siphiwe Sibeko/Reuters