Twee Nederlandse YouTubers gearresteerd bij Area 51

De twee mannen reden in een auto met camera-apparatuur in de Nevada National Security Site, onderweg naar de luchtmachtbasis Area 51.

Een bord met "buitenaardse snelweg" bij de autoweg Route 375 in de buurt van Area 51.
Een bord met "buitenaardse snelweg" bij de autoweg Route 375 in de buurt van Area 51. Foto John Locher/AP

In de Verenigde Staten zijn dinsdag twee Nederlanders gearresteerd die het zwaarbeveiligde militaire terrein Area 51 in Nevada wilden binnendringen. Volgens Amerikaanse media gaat het om YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21).

De mannen werden aangehouden toen ze zo’n vijf kilometer voorbij de grens van de Nevada National Security Site waren gereden, een terrein dat nabij Area 51 ligt. Volgens de lokale politie spreken Granzier en Sweep goed Engels, maar negeerden ze bewust de borden ‘Do Not Enter’ en ‘No Trespassing’. Hen is het betreden van verboden terrein ten laste gelegd. Op dat misdrijf staat maximaal zes maanden cel, maar die straf wordt zelden opgelegd.

Bij het onderzoeken van de auto vond de politie meerdere camera’s, een drone en opnames van het terrein. Hierop zijn de twee mannen vastgezet. Beiden hebben een eigen YouTube-kanaal, met gezamenlijk meer dan één miljoen volgers. In een post op Instagram schreef Sweep dinsdag: „Eerste dag in Amerika achter de rug. [...] Vandaag richting Area 51. Wish me luck”.

Het in de woestijn gelegen Area 51 is een testlocatie van de Amerikaanse luchtmacht. Het gebied is berucht bij aanhangers van complottheorieën. Er bestaat een gemeenschap die gelooft dat het Amerikaanse leger er buitenaardse wezens vasthoudt en onderzoekt. De omliggende regio is een populaire toeristische bestemming.

De sheriff van Nye County bracht de volgende beelden naar buiten: