Veel doden bij treinongeluk in zuidoosten van DR Congo

In de nacht van woensdag op donderdag raakte een trein deels van de rails in het zuidoosten van Congo. De schattingen van het dodental lopen nog uiteen.

Een fiets-taxi in de Congolese stad Mbandaka in het noorwesten van het land. In Congo is weinig openbaar vervoer.
Een fiets-taxi in de Congolese stad Mbandaka in het noorwesten van het land. In Congo is weinig openbaar vervoer. Foto EPA

In het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo is donderdagochtend een trein verongelukt. Congolese autoriteiten melden verschillende dodentallen. De minister van Humanitaire Zaken schrijft op Twitter dat er „vijftig doden en meerdere gewonden” zijn. Het dodental ligt volgens een lokale gouverneur echter flink lager, op tien dodelijke slachtoffers. Persbureau Reuters noemt 23 gewonden.

Het ongeluk gebeurde rond drie uur ‘s ochtends in de provincie Tanganyika. Zeker twee van de wagons liepen uit de rails nabij de stad Mayibarid. Hoe het gebeurde is nog niet bekend. Volgens persbureau AFP gaat het om een goederentrein waar mensen illegaal op waren geklommen.

In de DRC gebruiken mensen vaker goederentransporten om van de ene naar de andere plek te reizen, omdat er weinig openbaar vervoer is. Volgens SNCC, de Congolese spoorwegmaatschappij, zorgt dat ervoor dat het bedrijf bij ongelukken moeilijk kan inschatten hoeveel slachtoffers er zijn.

Lokale media melden dat in de hoofdstad Kinshasa een ministersoverleg is belegd om hulp voor slachtoffers te bespreken. Er is een reddingsactie aan de gang.

Het ongeluk deed zich voor in een provincie in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo: