Thuiskok

Thaise gehaktballetjes

Het is alweer een tijd geleden dat ik u een recept voor een bijzondere gehaktbal heb voorgeschoteld, maar na onder meer versies uit Nederland, Italië en Indonesië is het nu tijd voor een Thaise variant. Lekker bij de pasta, als borrelsnack of zelfs op brood of crackers bij de lunch. De zelfgemaakte zoetzure saus past er goed bij.

Hak voor de saus de knoflook fijn en wrijf er met de bolle kant van een lepel over zodat de smaak goed vrijkomt. Schenk een eetlepel olijfolie in een kleine pan en fruit de knoflook op laag vuur. Zorg ervoor dat hij niet bruin wordt. Voeg de fijngehakte rode peper en vervolgens de puntpaprika toe. Roer alles eventjes een paar keer om en schep de suiker erdoor. Schenk sojasaus en rijstazijn erbij en roer nogmaals paar keer om. Voeg de gepureerde tomaten toe. Roer alles om en laat vijf minuten zachtjes inkoken of tot je de gewenste dikte hebt.

Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen, op de zonnebloemolie na, in een grote kom en meng door elkaar. Pak een klein plukje van het gehakt, druk stevig aan en draai er een balletje van. Herhaal dit totdat al het gehakt op is. Verwarm een royale scheut zonnebloemolie in een grote koekenpan. Wanneer de olie goed heet is bak je de gehaktballetjes op halfhoog vuur in ongeveer zes minuten gaar.