Russische politie valt kantoren van stichting en partij Navalny binnen

In het kader van een witwasonderzoek worden in 39 verschillende steden invallen gedaan door de politie, meldt het hoofd van Navalny’s campagnebureau.

Alexei Navalny eind augustus nadat hij vrijkwam uit de detentie vanwege het organiseren van protesten.
Alexei Navalny eind augustus nadat hij vrijkwam uit de detentie vanwege het organiseren van protesten. Foto Evgenia Novozhenina/Reuters

De Russische politie heeft donderdag op grote schaal invallen gedaan in het kader van het witwasonderzoek naar een stichting van oppositiepoliticus Alexei Navalny. Het hoofd van Navalny’s campagnebureau, Leonid Volkov, bevestigt op Facebook huis- en kantoorzoekingen in 39 steden. Het zou om 150 invallen gaan.

Zowel regionale kantoren van Navalny’s politieke partij als huizen van mensen gelieerd aan de partij zijn binnengevallen. Het is vooralsnog niet bekend of er iets uit de kantoren is meegenomen, wel is de inboedel doorzocht. Justitie verdenkt Navalny’s Stichting Corruptiebestrijding (FBK) ervan 75 miljoen roebel (meer dan 1 miljoen euro) te hebben witgewassen. Op 3 augustus startte de Russische justitie een onderzoek hiernaar.

De eerste invallen waren in september. Toen viel de politie al het hoofdkantoor van FBK in Moskou binnen en vijf regionale kantoren van Navalny. Uit het hoofdkantoor zijn computers en opnameapparatuur meegenomen. FBK openbaarde al meerdere corruptiezaken rondom Russische politici en overheidsmedewerkers.

Lees ook: Russische overheid zet opnieuw het strafrecht in tegen oppositieleider Navalny

Op Twitter zijn beelden gedeeld van één van de invallen in Jekaterinenburg, waar gemaskerde mannen rondliepen:

Oppositie en arrestaties

Afgelopen zomer organiseerde de Russische oppositie veel demonstraties voor vrije deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen, die afgelopen week plaatsvonden. De oppositiepolitica Ljoebov Sobol, tevens producer van Navalny’s YouTube-kanaal, werd uitgesloten van deelname aan de Moskouse verkiezingen. Bij de protesten, die tienduizenden mensen naar de straat trokken, werden honderden arrestaties verricht.

Ook Navalny werd deze zomer weer gearresteerd. Hem werd het organiseren van de illegale betogingen ten laste gelegd. Navalny wordt vaker opgepakt en vervolgd, in dit geval leverde het hem dertig dagen cel op. Hij kwam eind augustus weer vrij.
Alexei Navalny is opgeleid als advocaat en is sinds omstreeks 2009 een van de meest zichtbare critici van het Kremlin.