Nederlandse militairen gearriveerd op Bahama’s

Nederland heeft zo’n 550 militairen naar de Bahama’s gestuurd om noodhulp te verlenen na de orkaan Dorian. Twee marineschepen zijn aangekomen bij het eiland Abaco.

Nederlandse militairen vliegen over het gebied dat is getroffen door de orkaan Dorian. Marineschepen Zr.Ms. Snellius en de Johan de Witt zijn aangekomen om hulp te verlenen op de Bahamas.
Nederlandse militairen vliegen over het gebied dat is getroffen door de orkaan Dorian. Marineschepen Zr.Ms. Snellius en de Johan de Witt zijn aangekomen om hulp te verlenen op de Bahamas. Foto Defensie/ANP

Nederlandse militairen zijn begonnen met het verlenen van noodhulp op de Bahama’s. Zij zijn volgens het ministerie van Defensie woensdag met de marineschepen Zr.Ms. Snellius en Zr.Ms. Johan de Witt aangekomen bij het eiland Abaco, dat zwaar werd getroffen door de orkaan Dorian.

In totaal heeft Nederland zo’n 550 militairen – van de marine, de luchtmacht, de landmacht en de marechaussee – naar de Bahama’s gestuurd om te assisteren bij reddings- en wederopbouwwerkzaamheden. Het Internationale Rode Kruis, dat de hulp coördineert, schat dat 70.000 mensen op de Bahama’s daaraan behoefte hebben. Huizen zijn verwoest, en er is tekort aan water en voedsel.

Bekijk ook de fotoserie: Dorian richt een ravage aan op de Bahama’s

De Nederlandse militairen hebben hulpgoederen en bouwmaterialen meegenomen. De marineschepen en andere voertuigen die ze aan boord hebben, zoals helikopters en landingsvaartuigen, kunnen worden ingezet bij de distributie van die spullen over de eilanden. Ook Frankrijk en Duitsland hebben troepen naar de Bahama’s gestuurd.

2.500 vermisten

Donderdagochtend werd bekend dat er nog 2.500 mensen vermist zijn op de Bahama’s. Volgens de Bahamese overheid ligt het officiële dodental op vijftig. „Elke bewoner van de eilanden is nog wel iemand kwijt”, citeert persbureau Reuters een inwoonster van Abaco. Het dodental zal waarschijnlijk nog oplopen.

Orkaan Dorian bereikte in het eerste weekend van september de Bahama’s en bleef ruim een etmaal daar hangen. Het noodweer, waarbij windsnelheden van 350 kilometer per uur werden gemeten, veroorzaakte een ravage op de eilanden.